Nakon sastanka s Inicijativom #Spasime najavljene strože kazne za silovanje

Predstavnice inicijative #Spasime zadovoljne su današnjim sastankom u Vladi. Kao najveće postignuće ističu izmjene Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku koje će ukinuti djelo “spolni odnos bez pristanka” i povećati zatvorske kazne za silovanje.

Da će u ovim dijelovima doći do izmjena koje bi na snagu trebale stupiti 1.1.2020. potvrdio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

“Želimo zaprijetiti svima onima koji žele počiniti takva kaznena djela da neće proći lako, da će im biti izrečena teška kaznena sankcija”, rekao je ministar.

Kaže kao izmjenama Zakona o kaznenom postupku žele žele ubrzati kazneni postupak i spriječiti opstrukcije. Dodao je i da su “redizajnirali” kazneno djelo silovanja i obuhvatili i kategoriju “spolni odnos bez pristanka” te predlažu pooštrenje sankcija.

Predstavnica Ženske sobe izjavila je kako je ovaj sastanak gotovo povijesni trenutak. “Ono protiv čega se mi borimo od 2013. je kazneno djelo spolni odnos bez pristanka i koji je bio problematičan, a drugo nam je bilo važno da se kazna za silovanje poveća u rasponu od 3 do deset godina. Ovaj put zakonodavac šalje jasnu poruku da je to nasilje koje se neće tolerirati”, istaknula je.

Odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić  zaključila je kako kada ima volje ima i načina jer su u kratkom radoblju napravili zakonske izmjene. “Autonomna ženska kuća još se prije pet godina zalagala za ove promjene koje su danas učinjene. To je korak u pravom smjeru i za pohvalu”, zaključila je.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je pak kako je bitan današnji zaključak osnivanje sigurnuih kuća u šest županija koje ih nemaju i do kraja godine pronaći će privremeno rješenje.

“Pripremamo i prijavu na projekt koji će biti vezan za senzibiliziranje javnosti o nasilju u obitelji koji bi fokus trebao staviti na edukaciju za nultu torelanciju prema nasilju”, zaključila je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...