Cestitka_Uskrs

Nakon što je prognozirao rekordne oborine, Vakula otkriva sprema li se kiša i u ostatku tjedna

Nakon razdoblja svježine, na kopnu i mjestimičnog slabog mraza, pri čemu u Zagrebu, primjerice, i 3 uzastopna dana s jutarnjom temperaturom niskom kao rijetko kada u ovom dijelu rujna, najniža temperatura zraka tijekom ponedjeljka je gotovo posvuda bila viša od 10 °C, na Jadranu gdjegod čak i oko 20 °C, kaže poznati meteorolog.

Premda su te nagle promjene nekima neugodne, posebice jer ih prati južina, vjerojatno su u većini krajeva još veće nevolje zbog kiše – a i bit će sve do utorka prijepodne. Nakon relativne suše, koja u većini Hrvatske vlada već mjesecima, kiša je mnogima dobro došla, ali ne baš u kratkotrajno i naglo tako velikoj količini kakva je vrlo vjerojatna do utorka ujutro. U mnogim će mjestima pasti više kiše nego ukupno posljednjih i više od mjesec dana, a ponegdje su moguće i za rujan rekordne 24-satne količine oborine, kaže Zoran Vakula za HRT.

Stoga je do utorka u podne nužan dodatan oprez u prometu na većini Jadrana i područja uz njega, pa i mjestimice u središnjoj Hrvatskoj. A osim kiše i juga, na sjevernom dijelu Jadrana će već u ponedjeljak navečer te osobito u noći i u utorak prijepodne otežano prometovanje biti i zbog lokalno jake bure s olujnim udarima.

Srećom za mnoge – tijekom utorka će se stanje smirivati, uz barem djelomično razvedravanje, ali i to samo kratkotrajno jer već u drugom dijelu srijede ponovno dolaze kišonosni oblaci, na Jadranu uz jačanje juga. Promjenljivo će se vrijeme nastaviti i poslije srijede, najprije uz razvedravanje, pa vjerojatno novo naoblačenje s mjestimičnom kišom za vikend i početkom novoga tjedna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...