Napunio je baterije u Salima, sada napada medalju na Svjetskom prvenstvu: “Zlato je uvijek cilj!”

Dva i pol mjeseca nakon što je osvojio broncu na Europskim igrama, Toni Filipi odlazi na svjetsku smortu u Jekaterinburg prepun optimizma. Cilj je ići meč po meč prema vrhu, ali ne skriva kako se kao i uvijek nada medalji.

Jednom je Leonardo Pijetraj izjavio kako se boksom ne trebaš niti baviti ako nemaš namjeru postati svjetski prvak. Neku sličnu filozofiju tome gaji i hrvatski reprezentativac u kategoriji do 91 kilogram, Toni Filipi. Nakon što mu je za malo izmaklo finale Europskih igara u Minsku, boksač iz zagrebačkog Gladijatora još jednom odlazi na istok, ovog puta na Svjetsko prvenstvu u Jekaterinburg. U ova dva i pol mjeseca između ta dva natjecanja uspio se odmoriti, posložiti i pripremiti za ono što ga čeka u Rusiji.

“Nakon Europskih igara uzeo sam kratki odmor da bih otišao kući u Sali i tamo sam bio otprilike dva tjedna. Nakon ukupno 20 dana sam se vratio u Zagreb gdje sam odmah krenuo s ozbiljnim treninzima u svom timu Gladijator. Bili smo u Austriji, ali smo i nekoliko boksača zvali da dođu kod nas, boksače iz BiH i Slovenije. Imali smo odlične treninge i sparinge, mislim da sam u sjajnoj formi”, rekao je Toni za FightSite pred polazak u Rusiji. No, do tada i dalje svaki dan trenira, kao što će biti i u jednom od najmlađih ruskih milijunskih gradova.

Prisjetili smo se onoga što se događalo na Europskim igrama. Toni je tamo malo sporije ušao u turnir i tek podijeljenom sudačkom odlukom savladao je Džemala Bošnjaka. Bio je veliki favorit u tom meču, a na kraju se dobrano morao namučiti. No, iduća dva je odradio fenomenalno pa je tako i došao do medalje.

“Imam puno iskustva s velikih natjecanja iza sebe tako da nije bilo problema s tim, nego je prvi meč jednostavno uvijek najgori. Mislim da sam zapravo dobro odradio taj meč. Jednom me je nezgodno pogodio i ugrozio, ali uspio sam se vratiti i pobijediti”, rekao je Toni. U iduća dva meča izgledao je puno bolje, posebno u četvrtfinalu protiv Adama Hamorija iz Mađarske, kad je u pravom trenutku uspio podići razinu svog boksa i osigurati medalju. Ipak, u polufinalu ga je zaustavio Muslim Gadžimagomedov. 194 centimetara visoki Rus odradio je pasivan meč gdje je prije svega iskoristio prednost u dužini ekstremiteta. Inače ofenzivni boksač tako je odradio meč drugačiji nego što su neki očekivali.

“Nije me iznenadio jer sam gledao ranije njegove mečeve, a i boksao je protiv Damira Plantića par godina ranije. Inače je napadač, no protiv mene je išao više u nazad. Nije me toliko iznenadio koliko je u pitanju stvarno dobar boksač”, nije tražio Toni nikakve izlike. Tog je dana protiv sebe imao boljeg boksača.

Isti borac bit će i na svjetskoj smotri, no tamo će biti još neki boksači koji će pojačati konkurenciju. Tonija smo zamolili da nam navede neke od njih.

“Konkurencija je svakako jača nego na Europskim igrama. Osim uvijek dobrih europskih zemalja, tu su Kuba i Uzbekistan. Nisam siguran hoće li doći Erislandy Savón s Kube, no on je svakako jedan od najboljih, već je bio svjetski prvak. Uzbekistanci i Kazahstanci su svi dobri. Ali, ne treba nikoga podcjenjivati, svaki boksač na svjetskom prvenstvu je dobar, svaki boksač trenira”, ne namjerava nikoga podcijeniti.

Ždrijeb će se održati dan prije početka natjecanja i o tome će ovisiti puno toga. Pitali smo tako Tonija ima li kakve želje po tom pitanju, možda priliku za revanširati se boksaču koji ga je u Minsku zaustavio?

“Nemam neku posebnu želju za ždrijeb osim što bih u prvom meču volio dobiti nekog lakšeg protivnika. No, da bi bio najbolji moraš pobijediti svakoga. Protiv Gadzhimagomedova ću se sigurno boriti još koji put, bit će nagodinu i kvalifikacije za Olimpijske igre. Tko god dođe treba ga pobijediti. Idem meč po meč, ali naravno da je uvijek cilj osvojiti zlato ili neku drugu medalju. Nećemo preskakati stepenice, ali nadam se medalji i to što sjajnijoj.”

Natjecanje počinje u ponedjeljak 9. rujna, dok će se ždrijeb svih kategorija održati dan ranije. Hrvatsku će u Jekaterinburgu predstavljati sedam boksača.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...