odgovor pomoraca putničkih brodova

Nezavisni sindikat nije stao uz pomorce Jadrolinije: “Dobili ste 5 posto veću plaću, uskrsnicu i tisuću kuna veći regres”

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Radnici Jadrolinije okupljeni u strukovni sindikat, kao što smo već pisali, odlučili su koncem rujna organizirati prosvjed u luci Gaženica.

Traže hitno povećane plaće pomorcima. Upozoravaju na činjenicu da su zapovjednici, koji plove na njihovim brodovima i kojima je dodijeljena ogromna odgovornost, doslovno potplaćeni, dok mornari imaju plaće ispod minimalne plaće u Hrvatskoj.

Osim plaća, koje su njihov gorući problem, sindikat traži sklapanje kolektivnog ugovora za pomorce “Jadrolinije”. Ovakva vrsta ugovora, napominju još jednom, jedini je i najsnažniji pomak kada su prava pomoraca “Jadrolinije”.

Nama se prekovremena satnica obračunava tek nakon 12-og sata. Novac za prekovremeni rad isplaćuje se naknadno, a i to vam pojede porez…, kazao nam je u zadnjem razgovoru Ivan Srzentić.

Nisu sudionici inicijative “67 je previše”, jer njima je, napominju, i “60 previše” s obzirom na uvjete u kojima žive i rade.

Nama, gospodo, nije “pet do 12”, nama je 12 odavno prošlo i tražimo samo ono što nam pripada i što zaslužujemo, zaključak je službenog dopisa Strukovnog sindikata pomoraca “Jadrolinije”.

U međuvremenu, došao je odgovor Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske. Prema istom, neće podržati kolege i njihov štrajk upozorenja u Gaženici.

U situaciji u kojoj se sada nalazimo ne vidimo opravdan razlog za pokretanje prosvjeda obzirom na činjenicu o postignutim rezultatima u pregovorima i dogovorima s poslodavcem u protekle dvije godine, stoji u odgovoru kojeg potpisuje predsjednik spomenutog sindikata Petar Grubišić.

Kako je očito iz odgovora pomorcima Jadrolinije, ne podržavaju ih niti u zahtjevu za povećanjem plaća.

Po preuzimanju dužnosti, Nova uprava Jadrolinije odmah je sa sindikatima dogovorila i povećala plaće za 5 posto, nakon deset godina što se plaće nisu mijenjale. Ukinut je dio Protokola o plaćama pomoraca po kojem se pomorcima prekidalo radno vrijeme više puta u jednom danu. Primljeno je preko 160 pomoraca i radnika na kopnu u stalni radni odnos, prvi put ove je godine isplaćena uskrsnica u iznosu od 1000 kuna. Regres ili nagrada za prvu polovicu godine je isplaćen u visini od 2000 kuna, a do sada je isplaćivano 1000 kuna, između ostalog stoji u odgovoru.

Kazuju kako su 20. kolovoza održali sastanak s Upravom Jadrolinije, na kojem su izrazili spremnost da se podignu plaće do kraja godine za još 5 posto. Uprava ih je, tvrde, obavijestila o prijedlogu plaćanja dodatnih 1,5 sati dnevno mladićima kuhinje i sobe na Međunarodnim linijama. Dogovoreno  je da se ove godine isplati nagrada (božićnica) u iznosu od 2500 kuna, do sada 1500 kuna.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar