Nezavisni sindikat nije stao uz pomorce Jadrolinije: “Dobili ste 5 posto veću plaću, uskrsnicu i tisuću kuna veći regres”

Radnici Jadrolinije okupljeni u strukovni sindikat, kao što smo već pisali, odlučili su koncem rujna organizirati prosvjed u luci Gaženica.

Traže hitno povećane plaće pomorcima. Upozoravaju na činjenicu da su zapovjednici, koji plove na njihovim brodovima i kojima je dodijeljena ogromna odgovornost, doslovno potplaćeni, dok mornari imaju plaće ispod minimalne plaće u Hrvatskoj.

Osim plaća, koje su njihov gorući problem, sindikat traži sklapanje kolektivnog ugovora za pomorce “Jadrolinije”. Ovakva vrsta ugovora, napominju još jednom, jedini je i najsnažniji pomak kada su prava pomoraca “Jadrolinije”.

Nama se prekovremena satnica obračunava tek nakon 12-og sata. Novac za prekovremeni rad isplaćuje se naknadno, a i to vam pojede porez…, kazao nam je u zadnjem razgovoru Ivan Srzentić.

Nisu sudionici inicijative “67 je previše”, jer njima je, napominju, i “60 previše” s obzirom na uvjete u kojima žive i rade.

Nama, gospodo, nije “pet do 12”, nama je 12 odavno prošlo i tražimo samo ono što nam pripada i što zaslužujemo, zaključak je službenog dopisa Strukovnog sindikata pomoraca “Jadrolinije”.

U međuvremenu, došao je odgovor Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske. Prema istom, neće podržati kolege i njihov štrajk upozorenja u Gaženici.

U situaciji u kojoj se sada nalazimo ne vidimo opravdan razlog za pokretanje prosvjeda obzirom na činjenicu o postignutim rezultatima u pregovorima i dogovorima s poslodavcem u protekle dvije godine, stoji u odgovoru kojeg potpisuje predsjednik spomenutog sindikata Petar Grubišić.

Kako je očito iz odgovora pomorcima Jadrolinije, ne podržavaju ih niti u zahtjevu za povećanjem plaća.

Po preuzimanju dužnosti, Nova uprava Jadrolinije odmah je sa sindikatima dogovorila i povećala plaće za 5 posto, nakon deset godina što se plaće nisu mijenjale. Ukinut je dio Protokola o plaćama pomoraca po kojem se pomorcima prekidalo radno vrijeme više puta u jednom danu. Primljeno je preko 160 pomoraca i radnika na kopnu u stalni radni odnos, prvi put ove je godine isplaćena uskrsnica u iznosu od 1000 kuna. Regres ili nagrada za prvu polovicu godine je isplaćen u visini od 2000 kuna, a do sada je isplaćivano 1000 kuna, između ostalog stoji u odgovoru.

Kazuju kako su 20. kolovoza održali sastanak s Upravom Jadrolinije, na kojem su izrazili spremnost da se podignu plaće do kraja godine za još 5 posto. Uprava ih je, tvrde, obavijestila o prijedlogu plaćanja dodatnih 1,5 sati dnevno mladićima kuhinje i sobe na Međunarodnim linijama. Dogovoreno  je da se ove godine isplati nagrada (božićnica) u iznosu od 2500 kuna, do sada 1500 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...