Odašiljanje novog TV signala u Zadru počinje do 15. studenog: Doznajte morate li kupiti novi prijamnik i do kada to trebate učiniti

U petak je pokrenuto odašiljanje televizijskih programa u HD rezoluciji s odašiljača Sljeme čime je započet prijelaz odašiljanja s DVB-T na novi DVB-T2 sustav.

Odašiljanje postojećeg DVB-T i novog DVB-T2 sustava predviđa se do polovice slijedeće godine kada će se ugasiti stari DVB-T sustava, a građanima do tada imaju dovoljno vremena za prilagodbu na novi sustav prijma TV signala.

Naime, građani će trebati, ako već nemaju, do 1. srpnja 2020. godine nabaviti prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC signal. ”Građani mogu kupiti novi prijamnik (tzv. Set Top Box) i spojiti na postojeći TV prijamnik ili kupiti novi televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala i HEVC video dekoderom. Takvi prijamnici već su nekoliko godina u prodaji i sve češće su zastupljeni”, poručuju iz Odašiljača i veza.

Uz bolju sliku u HD rezoluciji, zahvaljujući novom sustavu signal će biti jači i njime će se kvalitetnije pokriti više stanovništva. Izjednačit će se i kvaliteta pokrivanja trećeg i četvrtog HRT-ovog programa, kao i RTL2 te Dome TV.

”Početak odašiljanja s objekata Sveta Nedjelja i Zagreb – Prisavlje 3 planiran je do kraja listopada, a s ostalih objekata najkasnije do 15. studenog 2019. godine. Nakon puštanja u rad svih objekta za mrežu multipleksa M2 do sredine studenog 2019. godine, HD signal trebao bi biti dostupan 97 % stanovništva RH”, kažu iz OIV-a. Dodaju da će do sredine iduće godine više od 99 % stanovništva biti pokriveno novim signalom.

”Građanima savjetujemo da kod kupovine novih prijamnika, televizora ili set-top-box-a, obavezno obrate pažnju da ima mogućnost prijma DVB-T2 signala s h.265/HEVC standardom kodiranja. Takvi su već sad dostupni u trgovinama, no još uvijek se nađe i onih koji to nisu i koji su češće na akcijama. Trgovce treba uputiti budući da su oni ti koji najčešće pomažu građanima odabrati pravi uređaj”, poručili su iz Odišiljača i veza, piše Dnevnik.

Evo odgovora na nekoliko najvažnijih pitanja

Imam par godina star TV, hoću li moći hvatati novi DVB-T2/H2.65 signal?

Vrlo vjerojatno da, ako nije stariji od tri godine i nije neki noname brand super niske cijene: unazad tri godine svi televizori renomiranih brandova u Hrvatskoj se prodaju s DVB-T2 TV tunerima.

Hoću li trebati novu kućnu ili vanjsku antenu?

Ne. Ako ste do sada gledali TV preko antene – kućne s pojačalom, ili preko vanjske riblje kosti – radit će vam i u novom standardu. No, trebat će preskenirati frekvencije da TV “uhvati” nove HD programe.

Imam TV koji ne podržava DVB-T2, što da radim?

Do sredine 2020. moći ćete normalno gledati TV, jer tek tada prestaje emitiranje današnjeg TV signala. Nakon toga, imate tri mogućnosti:

– kupovina novog televizora, ili
– kupovina DVB-T2/H.265 prijemnika u vidu zasebne “kutije”, ili
– gledanje televizije putem interneta (IPTV, poput MaxTV-a).

Ima li novi signal HDR sliku?

Ne. Gledat ćete FullHD sliku u glatkih 50 sličica u sekundi. Nije HDR, ali izgleda drastično bolje od današnjeg TV programa. Jupi!

Isplati li se kupiti STB s DVB-T2/H265 TV tunerom za starije FullHD televizore?

Da, ako su veće dijagonale i bolje kvalitete. Novi signal je cca 4x oštriji od postojećeg, što je itekako vidljivo na 40″ ili većim televizorima. Na 32″, razlika nije tako vidljiva osim ako ne sjedite jako blizu. Novi televizori su danas zaista povoljni, preporuka je da uzmete novi uređaj, za pola cijene dobrog mobitela dobit ćete fini TV.

Ok, želim novi TV. Što kupiti?

Svi novi modeli na našem tržištu podržavaju DVB-T2 / H.265. Preporuka je 49″ – 55″, to su best buy televizori. Neka bude 4K, jer FullHD je na zalasku a razlika u cijeni je mala. Nema više FullHD televizora više klase. Ako kupujete 10-ak ili više tisuća kuna vrijedan TV, neka bude OLED (najbolja slika) ili LCD TV s direktnim zatamnjenjem, preporuča portal Preporucamo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...