Pag dobiva Javnu vatrogasnu postrojbu; “Očekujemo financije od države, ali i donacije”

Na temelju Odluka Grada Paga, Općine Kolan i Općine Povljana o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Pag, a postupajući po zahtjevu Grada Paga u postupku ocjene sukladnosti, Hrvatska vatrogasna zajednica 13. kolovoza ove godine izdala je pozitivno Rješenje sukladno Zakonu o ustanovama. Grad Pag se po izvršenju svih propisanih radnji i ishođenju konačnog Rješenja obvezuje do kraja ove godine registrirati javnu ustanovu koja će u budućnosti zapošljavati 21 osobu s otoka Paga.

Nakon 3 godine zajedničkih napora Grada Paga, Općine Kolan i Općine Povljana do kraja godine pristupiti će se registraciji ustanove Javne vatrogasne postrojbe Pag pri Trgovačkom sudu, organizirat će se javni natječaj za zapošljavanje, obuku i školovanje zaposlenika. Sve tri jedinice lokalne samouprave participirati će u troškovima Javne vatrogasne postrojbe Pag te organizirati zaštitu od požara i zajednička dežurstva. Očekujemo financiranje od strane Republike Hrvatske u iznosu od 2.800,000,00 kn kao i pomoć kroz donacije u nabavi opremem, kazao je Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga.

Osnivanje Javne vatrogasne postrojbe Pag znači puno jer će se usluga odvijati u roku 5 minuta po pozivu na području Općine Kolan i Općine  Povljana, dok će u roku od jedne minute vatrogasno vozilo izaći na teren na području Grada Paga. Također, kroz narednih par godina zaposliti će se 21 osoba te ćemo ih kroz otvaranje novih radnih mjesta zadržati na otoku. Sjedište Javno vatrogasne postrojbe Pag biti će u Vatrogasnom domu DVD-a Pag. Ovim putem zahvaljujemo Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, Ministarstvu uprave i Ministarstvu unutarnjih poslova koji su nam pomogli u našoj namjeri da stanovnicima i posjetiteljima Grada Paga, Općine Kolan i Općine Povljana osiguramo kvalitetniju, bržu, bolju organizaciju i zaštitu od požara, istaknuo je Fabijanić.

Javno vatrogasna postrojba sudjeluje u provedbi preventivnih mjera zaštite od požara i eksplozija, gašenju požara i spašavanju ljudi i imovine ugroženih požarom i eksplozijom, pruža tehničku pomoć u nezgodama i opasnim situacijama te obavlja i druge poslove u nesrećama. Postrojba može, uz vatrogasnu djelatnost upisanu u sudski registar, obavljati i druge djelatnosti koje služe obavljanju vatrogasne djelatnosti ili se uobičajeno obavljaju uz tu djelatnost (održavanje vozila, organizacija kulturnih i sportskih priredaba, prijevoz vode i sl.)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...