Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa vrši upise učenika na klasični balet

Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa vrši upise učenika na klasični balet u novu školsku godinu 2019./2020.

Prijamni ispit za sve zainteresirane biti će u ponedjeljak, 16. rujna s početkom u 19 sati u plesnoj dvorani Glazbene škole. Polaznici se mogu javiti u tajništvo škole, ili na dan ispita ispuniti i predati  prijavnice.

Plesni odjel  osnovan je u Zadru 1970. kao druga plesna škola u Hrvatskoj, što znači da će naredne godine obilježiti  pola stoljeća postojanja suvremenog plesa u Zadru. Prije osam godina pokrenuta je  i Srednja škola suvremenog plesa.

Proces pedesetogodišnje umjetničke edukacije uvelike je pomogao da Zadar postane i ostane respektabilan plesni centar u Hrvatskoj.

Ministarstvo kulture i prosvjete Republike Hrvatske na zahtjev ravnateljice Đurđice Andrović i inicijativu Antuna Marinića, plesnog umjetnika i pedagoga iz Splita, donijelo je odluku u siječnju 1996. o otvaranju Odsjeka za klasični balet na kojem su tada radile Nives Šimatović Predovan i Sanja Petrovski uz korepeticiju Zorice Brukete.

Plesači klasičnog baleta tako su nastavili prekinutu dvadesetogodišnju tradiciju Baletnog studija Kuzme Beovića. Klasični balet je kod nas i u svijetu prepoznat kao izuzetno atraktivna i vrijedna umjetnička forma kojoj mladi plesači unatoč velikim zahtjevima ne mogu odoljeti. Iako popularnost klasične plesne umjetnosti u Zadru nije na razini zanimanja za suvremenu plesnu umjetnost, istinskih zaljubljenika u klasičnu baletnu estetiku ne nedostaje posljednjih dvadesetak godina.

Danas su nastavnici klasičnog baleta na Plesnom odjelu Glazbene škole Blagoje Bersa  Sanja Petrovski i Darko Brkljačić, a korepetitori Marijana Jakuš i Zrinka Tomašić. Osim nastave baleta, učenici prate nastavu solfeggia i klavira, te satove povijesnih i karakternih plesova i tako stiću opširno znanje potrebno za šire poimanje plesne umjetnosti.

Plesni odjel svake godine izvede dvije produkcije u kazalištu na kraju kalendarske i kraju nastavne godine, organiziraju se odlasci na plesna natjecanja, smotre i festivale za sve uzraste. Osim kvalitetne plesne edukacije, pridaje se posebna pozornost scenskom iskustvu i glazbenom obrazovanju.

Škola je godinama aktivan sudionik u kulturnom miljeu grada obogaćujući kulturu življenja Zadra  predstavama, koncertima, radionicama i prigodnim nastupima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...