Pomor periski u Jadranu, zadarski stručnjak za ekologiju: “Umiru u tišini, s njima će izumrijeti i vrste rakova”

Periske masovno izumiru u Jadranu a znanstvenici ne znaju što se događa. U Studiju 4 na HRT-u o tome je govorio Tomislav Šarić, doktor i stručnjak na odjelu za ekologiju agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Kazao je kako periske napada više patoloških bakterija i da je njihova smrtnost od 90 do 100 posto. Nije moguće da različiti patogeni izazivaju istu smrtnost na različitim područjima, stoga je vjerojatno da je nešto u okolišu isprovociralo ovakvo stanje, kazao je. Nada se da će dolazak zime i pad temperature mora usporiti zarazu i dopustiti znanstvenicima da nađu rješenje.

“Periska umire u tišini, tek nedavno se javnost senzibilizirala za ovaj problem”, kazao je te dodao da je periska ključna za ekosustav morskog dna. Ona je jedini čvrsti dio u pješčanom dnu, na njoj se nastanjuju brojni organizmi. U periski žive dvije vrste rakova koji će izumrijeti zajedno s njom. Upozorio je kako znanstvenici godinama upozoravaju na klimatske promjene. Napomenuo je da je u Sredozemlju preživjelo tek nekoliko posto cijele populacije periski i da je problem veći od Jadrana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...