vremenska prognoza

Pripremite duge rukave; Stigla promjena vremena, za Jadran najavljeno olujno nevrijeme s obilnom kišom

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Mnogima priželjkivana promjena vremena s osvježenjem napokon stiže. I to kakva!? Dostojna parafraziranja one poznate rečenice iz nekada popularne “Top liste nadrealista”. Na žalost, bit će i mjestimičnih olujnih nevremena s obilnom kišom u kratkom vremenskom razdoblju, osobito na Jadranu, gdje će nevolje stvarati i jaka i olujna bura, podno Velebita vjerojatno i s orkanskim udarima.

Stoga u utorak gotovo diljem Hrvatske završava dugotrajno razdoblje iznadprosječno toplih dana, većinom čak vrućih i sparnih kao rijetko kada u drugom dijelu kolovoza i na samom početku rujna. Bit će osjetno svježije, uz poslijepodnevnu temperaturu zraka ponegdje i za više od 10 °C nižu nego u nedjelju i ponedjeljak.

Već sredinom tjedna ponovno toplije, te većinom suho i sunčano, osobito u srijedu uz ponegdje jaku buru, a za vikend se ponovno povećava vjerojatnost za znatnije naoblačenje i kišu, piše u svom stilu Zoran Vakula u današnjoj prognozi.

Pripremite se danas za olujno nevrijeme s obilnom kišom osobito na Jadranu, gdje će nevolje stvarati i jaka i olujna bura, podno Velebita vjerojatno i s orkanskim udarima. Bit će osjetno svježije, uz poslijepodnevnu temperaturu zraka ponegdje i za više od 10 °C nižu nego u nedjelju i ponedjeljak, donosi hrt.

Međutim, već sredinom tjedna ponovno toplije, te većinom suho i sunčano ali za vikend se ponovno povećava vjerojatnost za znatnije naoblačenje i kišu, prognoziraju Petra Mikuš Jurković i Zoran Vakula.

– U utorak će u istočnoj Hrvatskoj biti kiše, lokalno moguće i izraženijih pljuskova, osobito u noći i prijepodne, a u nastavku će se dana razvedravati. Bit će razmjerno vjetrovito i osjetno svježije nego u ponedjeljak.

I u središnjoj Hrvatskoj svježije i vjetrovito, uz umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u noći na udare i jak. Prvi dio dana oblačniji i kišovitiji, u noći ponegdje uz mogućnost nevremena, a poslijepodne razvedravanje – kazala je dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

U Dalmaciji moguće jače nevere

Na sjevernom će se Jadranu, i posebice u Istri, ističe, razvedravati već prijepodne. Do tada kišovito, u noći još uz izraženije pljuskove, ponegdje i obilnije. Bit će i vjetrovito, osobito uz more, uz jaku i olujnu buru, podno Velebita moguće i s orkanskim udarima, koja će uzburkati more. Osjetno će osvježiti, u gorju najviša temperatura oko 17 °C, na moru 25 i 26 °C.

– I u Dalmaciji su u noći i ujutro moguće jače nevere. Potom smirivanje vremena i razvedravanje. No, puhat će jaka do olujna bura, uz koju će dnevna temperatura biti između 23 °C u unutrašnjosti i 28 °C ponegdje na obali. Jutarnja pak od 15 do 20 °C, ponegdje na obali i otocima i do 22 °C.

Na jugu Hrvatske osvježenje će se najmanje osjetiti, a i bura će ovdje biti najslabija. No lokalno ipak može biti izraženijih pljuskova, a promjenljiva naoblaka zadržat će se na krajnjem jugu vjerojatno sve do večernjih sati. Dnevna temperatura između 27 i 30 °C. – kazala je Mikuš Jurković.

Za vikend nestabilno, mogući pljuskovi

Na kopnu će sljedećih dana jutra biti svježa, a danju će mnogima biti ugodno, uz temperaturu primjereniju početku rujna od dosadašnje.

– Bit će uglavnom suho i barem djelomice sunčano povremeno uz umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U subotu te osobito nedjelju raste vjerojatnost za novo naoblačenje i kišu.

Idući dani na Jadranu opet sunčani, ali poneki pljusak moguć je u petak na jugu. No, popodnevna vrućina u većini će krajeva izostati. Bit će i dalje razmjerno vjetrovito uz umjerenu do jaku buru, podno Velebita na udare i olujnu, osobito u srijedu. Za vikend pak nestabilnije, uz porast vjerojatnosti za mjestimične pljuskove, prognozirala je za HRT Mikuš Jurković.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar