Puljić napisao pismo učenicima: “Duh prijateljstva, bratske sloge i zajedništva neka cvjeta među vama”

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je Pismo na početku nove školske godine učenicima, roditeljima, vjeroučiteljima i katehetama. Po preporuci mons. Puljića, svećenici će u župama Zadarske nadbiskupije slaviti misu sa zazivom Duha Svetoga u nedjelju 29. rujna za blagoslov nove školske godine.

„Na početku nove školske godine obraćam vam se, draga djeco i mladi, ravnatelji, učitelji i odgojitelji s dobrim željama neka vam bude ugodan povratak u prostorije škola i odgojnih ustanova. Tamo provodite veći dio dana gdje se trudite učiti i usvajati nova znanja koja vam prenose vaši profesori i odgojitelji koji vas poučavaju. Neka rad i zauzetost oko stjecanja znanja i školskih vještina budu nazočni u razredima, učionicama i kabinetima. Duh prijateljstva, bratske sloge i zajedništva neka cvjeta među vama, u vašim obiteljima, župama i odgojno – obrazovnim ustanovama“ poručuje mons. Puljić.

U želji da mladi naraštaji budu hrabri nasljedovatelji Krista poput naših predaka koji su svoju vjernost potvrdili u teškim vremenima narodne povijesti, mons. Puljić u Pismu podsjeća na veliku proslavu Branimirove godine koja je prije 40 godina proslavljena u Rimu i Ninu. Na susretu s papom Ivanom Pavlom II. u Vatikanu, 30. travnja 1979. g., „još nikada naši ljudi nisu čuli tako snažno vrednovanje svoje narodne i crkvene povijesti. Sveti Ivan Pavao II. blagoslivljao je Hrvatima sve što im je drago i sveto. A govorio je od srca i razgovijetno, na hrvatskom jeziku“ ističe mons. Puljić.

U ime hodočasnika Papi se tada obratio kardinal Franjo Kuharić, rekavši da je to hodočašće katolika Hrvata prvi put u Wojtilinom pontifikatu. „Težak je bio naš povijesni put kroz stoljeća. U obrani svoje vjere i svoga postojanja isplakali smo mnoge suze i platili skupu cijenu krvi. Sačuvali smo vjernost i odanost sv. Petru i njegovim nasljednicima. Molimo Vas, zazovite Božji blagoslov na nas, na našu Crkvu i naš narod, na dragu zemlju našu. I učvrstite nas apostolskim blagoslovom“ rekao je tada kardinal Kuharić.

Uslijedio je govor pape Ivana Pavla II. na hrvatskom jeziku: „Dragi moji Hrvati! Raširenih ruku vas grlimo i očinskom ljubavlju primamo ovdje na grobu svetoga Petra, prigodom značajne obljetnice vjernosti Hrvata Svetoj Stolici. Ovo je spomen vaših pradjedova, vaših kršćanskih knezova i kraljeva, vaših biskupa i svećenika, vašeg starohrvatskog liturgijskog jezika, vaših divnih crkava i na poseban način vaših svetišta u čast Majke Božje. No, danas se na osobit način sjećamo onih veza Hrvatske sa Svetom Stolicom koje su tako jasno došle do izražaja u pismima pape Ivana VIII. knezu Branimiru, hrvatskom kleru i narodu te biskupu Teodoziju. Bilo je to točno pred jedanaest stoljeća. I dok danas podižemo ruke da blagoslovimo vas prisutne, cio vaš narod i cijelu zemlju vašu, molimo Gospodina da čuva vašu vjeru. Blagoslov zazivamo na braću biskupe, na svećenike, redovnike i redovnice, na sve vas ovdje nazočne i molimo vas: Budite vjerni Bogu i svetom Petru, gajite dobri obiteljski duh, poštujte život, odgajajte brojnu djecu i sačuvajte dobri običaj obiteljske molitve. Kao nekoć papa Ivan VIII., tako se i ja danas radujem vašoj vjeri, vašoj ljubavi, vašoj vjernosti Isusu Kristu i Njegovoj Crkvi. Papa vas voli. Papa vas grli i prima. Papa vas blagoslivlja!“.

„Kako su bile divne i poticajne te riječi Ivana Pavla II. Drugi dio proslave Branimirove godine obilježen je u Ninu, 2. rujna 1979. g., gdje su došle stotine i stotine autobusa, osobnih automobila, skupine u vlakovima i skupine pješaka. Vjernici nisu žalili truda uz neprospavane noći zaodjenuti se u narodne nošnje te ponijeti sa sobom svoje crkvene barjake da se kao ‘braća nađu zajedno’. Svećenici su bili glavni pokretači toga gibanja. Još i danas sa zahvalnošću spominjemo se svih koji su planirali, organizirali i vodili program hodočašćenja. Nije nimalo pretjerano reći kako sadašnju suverenost i samostalnost države dugujemo tim događajima i zauzetim pojedincima iz onoga vremena“ poručuje nadbiskup Puljić u Pismu kojim želi podsjetiti na važnu obljetnicu Branimirove godine jer je ona nakon Rima obilježena u Zadarskoj nadbiskupiji, u Ninu 2. rujna 1979. g., a taj je događaj unio puno duha slobode i bio hrabro narodno očitovanje vjere u vremenu komunizma.

„Neka bude plodan, uspješan i blagoslovljen početak nove školske godine. Potičem vas, slušajte svoje roditelje, učitelje i odgojitelje. Oni su pozvani i ovlašteni pomagati vam da postanete zreli i odgovorni članovi u svojim obiteljima, u školi i društvu. Zaduženi su uvoditi vas u nove spoznaje i poučavati vas kako rasti i napredovati u dobroti i plemenitosti. A vas, poštovani roditelji, učitelji i odgojitelji, uljudno molim i pozivam, budite ustrajni u časnom poslu odgoja i obrazovanja mladih naraštaja. Pomažite djeci i povjerenim učenicima tragati za istinom i smislom života. Imajte trajno na pameti da ste kao roditelji, odgojitelji i učitelji često presudni za njihove životne stavove i uvjerenja. Jer, oni će uglavnom voljeti, cijeniti i prihvaćati kao svoje ono što vi vjerujete, poštujete i cijenite. Neka vam u vašem odgovornom zadatku ne dojadi trajno poticati djecu i učenike neka misle i čine dobro. U vašem zahtjevnom poslu neka vas prati Božja pomoć i njegov blagoslov“ poručuje nadbiskup Puljić u svom Pismu povodom početka nove školske godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...