riječi zadarskog nadbiskupa

Puljić napisao pismo učenicima: “Duh prijateljstva, bratske sloge i zajedništva neka cvjeta među vama”

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je Pismo na početku nove školske godine učenicima, roditeljima, vjeroučiteljima i katehetama. Po preporuci mons. Puljića, svećenici će u župama Zadarske nadbiskupije slaviti misu sa zazivom Duha Svetoga u nedjelju 29. rujna za blagoslov nove školske godine.

„Na početku nove školske godine obraćam vam se, draga djeco i mladi, ravnatelji, učitelji i odgojitelji s dobrim željama neka vam bude ugodan povratak u prostorije škola i odgojnih ustanova. Tamo provodite veći dio dana gdje se trudite učiti i usvajati nova znanja koja vam prenose vaši profesori i odgojitelji koji vas poučavaju. Neka rad i zauzetost oko stjecanja znanja i školskih vještina budu nazočni u razredima, učionicama i kabinetima. Duh prijateljstva, bratske sloge i zajedništva neka cvjeta među vama, u vašim obiteljima, župama i odgojno – obrazovnim ustanovama“ poručuje mons. Puljić.

U želji da mladi naraštaji budu hrabri nasljedovatelji Krista poput naših predaka koji su svoju vjernost potvrdili u teškim vremenima narodne povijesti, mons. Puljić u Pismu podsjeća na veliku proslavu Branimirove godine koja je prije 40 godina proslavljena u Rimu i Ninu. Na susretu s papom Ivanom Pavlom II. u Vatikanu, 30. travnja 1979. g., „još nikada naši ljudi nisu čuli tako snažno vrednovanje svoje narodne i crkvene povijesti. Sveti Ivan Pavao II. blagoslivljao je Hrvatima sve što im je drago i sveto. A govorio je od srca i razgovijetno, na hrvatskom jeziku“ ističe mons. Puljić.

U ime hodočasnika Papi se tada obratio kardinal Franjo Kuharić, rekavši da je to hodočašće katolika Hrvata prvi put u Wojtilinom pontifikatu. „Težak je bio naš povijesni put kroz stoljeća. U obrani svoje vjere i svoga postojanja isplakali smo mnoge suze i platili skupu cijenu krvi. Sačuvali smo vjernost i odanost sv. Petru i njegovim nasljednicima. Molimo Vas, zazovite Božji blagoslov na nas, na našu Crkvu i naš narod, na dragu zemlju našu. I učvrstite nas apostolskim blagoslovom“ rekao je tada kardinal Kuharić.

Uslijedio je govor pape Ivana Pavla II. na hrvatskom jeziku: „Dragi moji Hrvati! Raširenih ruku vas grlimo i očinskom ljubavlju primamo ovdje na grobu svetoga Petra, prigodom značajne obljetnice vjernosti Hrvata Svetoj Stolici. Ovo je spomen vaših pradjedova, vaših kršćanskih knezova i kraljeva, vaših biskupa i svećenika, vašeg starohrvatskog liturgijskog jezika, vaših divnih crkava i na poseban način vaših svetišta u čast Majke Božje. No, danas se na osobit način sjećamo onih veza Hrvatske sa Svetom Stolicom koje su tako jasno došle do izražaja u pismima pape Ivana VIII. knezu Branimiru, hrvatskom kleru i narodu te biskupu Teodoziju. Bilo je to točno pred jedanaest stoljeća. I dok danas podižemo ruke da blagoslovimo vas prisutne, cio vaš narod i cijelu zemlju vašu, molimo Gospodina da čuva vašu vjeru. Blagoslov zazivamo na braću biskupe, na svećenike, redovnike i redovnice, na sve vas ovdje nazočne i molimo vas: Budite vjerni Bogu i svetom Petru, gajite dobri obiteljski duh, poštujte život, odgajajte brojnu djecu i sačuvajte dobri običaj obiteljske molitve. Kao nekoć papa Ivan VIII., tako se i ja danas radujem vašoj vjeri, vašoj ljubavi, vašoj vjernosti Isusu Kristu i Njegovoj Crkvi. Papa vas voli. Papa vas grli i prima. Papa vas blagoslivlja!“.

„Kako su bile divne i poticajne te riječi Ivana Pavla II. Drugi dio proslave Branimirove godine obilježen je u Ninu, 2. rujna 1979. g., gdje su došle stotine i stotine autobusa, osobnih automobila, skupine u vlakovima i skupine pješaka. Vjernici nisu žalili truda uz neprospavane noći zaodjenuti se u narodne nošnje te ponijeti sa sobom svoje crkvene barjake da se kao ‘braća nađu zajedno’. Svećenici su bili glavni pokretači toga gibanja. Još i danas sa zahvalnošću spominjemo se svih koji su planirali, organizirali i vodili program hodočašćenja. Nije nimalo pretjerano reći kako sadašnju suverenost i samostalnost države dugujemo tim događajima i zauzetim pojedincima iz onoga vremena“ poručuje nadbiskup Puljić u Pismu kojim želi podsjetiti na važnu obljetnicu Branimirove godine jer je ona nakon Rima obilježena u Zadarskoj nadbiskupiji, u Ninu 2. rujna 1979. g., a taj je događaj unio puno duha slobode i bio hrabro narodno očitovanje vjere u vremenu komunizma.

„Neka bude plodan, uspješan i blagoslovljen početak nove školske godine. Potičem vas, slušajte svoje roditelje, učitelje i odgojitelje. Oni su pozvani i ovlašteni pomagati vam da postanete zreli i odgovorni članovi u svojim obiteljima, u školi i društvu. Zaduženi su uvoditi vas u nove spoznaje i poučavati vas kako rasti i napredovati u dobroti i plemenitosti. A vas, poštovani roditelji, učitelji i odgojitelji, uljudno molim i pozivam, budite ustrajni u časnom poslu odgoja i obrazovanja mladih naraštaja. Pomažite djeci i povjerenim učenicima tragati za istinom i smislom života. Imajte trajno na pameti da ste kao roditelji, odgojitelji i učitelji često presudni za njihove životne stavove i uvjerenja. Jer, oni će uglavnom voljeti, cijeniti i prihvaćati kao svoje ono što vi vjerujete, poštujete i cijenite. Neka vam u vašem odgovornom zadatku ne dojadi trajno poticati djecu i učenike neka misle i čine dobro. U vašem zahtjevnom poslu neka vas prati Božja pomoć i njegov blagoslov“ poručuje nadbiskup Puljić u svom Pismu povodom početka nove školske godine.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar