Renata Peroš o troškovima Narodnog muzeja: “Nemamo što skrivati, racionalno trošimo novce, a ako ste domaćin pristojno je nekoga ugostiti”

V.d. ravnateljice Narodnog muzeja, mr. sc. Renata Peroš medijima je uputila priopćenje vezano za troškove NMZ-a, a koje prenosimo u cijelosti:

“S obzirom na česte medijske upite o troškovima reprezentacije koji posljednjih dana stižu na adresu Narodnog muzeja u Zadru, a koji su vezani uz određene vremenske periode, NMZ ovom prilikom odlučio je izvijestiti javnost o svim našim troškovima reprezentacije. Kako zaista nemamo što skrivati, prije svega vas želimo izvijestiti o tome kako smo samo u 2018. godini organizirali 31 izložbu.

Popis svih izložbi taksativno navodimo u donjem dijelu teksta.

Nadalje, kada je u pitanju reprezentacija, koja je legalni instrument svake pravne osobe, bitno je naglasiti kako je dogovor, organizacija i u konačnici realizacija organizacije svake pojedinačne izložbe vrlo složen i kompleksan posao koji iziskuje puno vremena, komunikacije, susreta i rada. Svaka izložba dogovara se zasebno, a da biste organizirali samo jednu izložbu, potrebno se susresti i razgovarati s ljudima s kojima se dogovarate.

Logično je, a samim time i pristojno, ako ste domaćin da ćete nekoga i ugostiti. Tako smo u 2018. godini, prema detaljnim informacijama čije vam izliste dostavljamo, od 1. siječnja 2018. do 31.12.2018. godine potrošili točno 39.740,45 kuna na reprezentaciju, u što su uključeni domjenci, radni ručci i večere na kojima je sudjelovao veliki broj poslovnih partnera NMZ-a.

Reprezentacija je legalni i općeprihvaćeni dio poslovne politike u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Kroz proteklu godinu NMZ je ugostio brojne umjetnike, domaće i inozemne poslovne partnere, veleposlanike, državnike, iz cijeloga svijeta, te je gostoprimstvo, pa makar i s minimalnom reprezentacijom koja je utrošena, dio tradicijskog nasljeđa svake kulturne zemlje. Dio poštovanja i dojma kojeg će, kao rado viđeni gosti, ponijeti u svoje zemlje, kako i zaslužuje Zadar, kojeg predstavlja u ovom slučaju i NMZ, iz po mnogima najbolje europske destinacije.

Upravo radi što je moguće veće uštede, NMZ je pokušao, a to i danas radi, racionalno trošiti novce i uštedjeti što je moguće više novaca kada je reprezentacija u pitanju. Također, valja uzeti u obzir kako je na pojedinim ručkovima, domjencima ili večerama bio poveći broj poslovnih partnera Narodnog muzeja u Zadru. Tako je, primjerice, kada je samo u pitanju manifestacija „Etno dani“ koju organizira NMZ, na kojemu je središnji događaj bio „Smotra folklora“, a na kojemu sudjeluju brojni KUD-ovi s područja cijele Zadarske županije te njihovi gosti, NMZ ugostio preko tisuću ljudi.

NMZ će i ubuduće nastaviti promovirati grad Zadar, Zadarsku županiju, Republiku Hrvatsku i kulturu u cjelini na najbolji mogući način.

Kao što sam najavila, u daljnjem tekstu dostavljam popis 31 izložbe koju smo organizirali u 2018. godini, te 17 vrsta radionica i događanja koja spadaju u  kategoriju „Ostalo“, poput predavanja, manifestacija, dodjele nagrada, značajnih posjeta, seminara, simpozija, obilježavanja, predstavljanja knjiga, događanja humanitarnog karaktera vezana uz Domovinski rat i zdravstvo i ostalo.

Kada su u pitanju troškovi reprezentacije za 2019. godinu, shodno gore navedenim kriterijima i uvjetima, izvještavamo vas kako je do 19.08.2019. na istu potrošeno 25.457,14 kuna.

Na kraju ću napomenuti da račune koje je u svojim ranijim upitima od NMZ tražio vijećnik Županijske skupštine, Marko Pupić Bakrač za razdoblje 2018. i 2019. godine nismo u mogućnosti dostaviti budući da bi dostavom istih počinili ozbiljnu povredu odredbi: Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/18) i Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27.travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanja izvan snage Direktive 95/46/EZ.”

Popis navedenih događanja  za 2018. godinu

Izložbe (31):

Otvorena izložba postera u Kneževoj palači

Melitinih 15 minuta slave

Izložba “100 godina samoće pod morem”

Otvorena izložba „Iž u objektivu Ante Brkana“

Otvorena izložba “Volim svoju županiju“

Otvorena izložba “Ljepota lažnog sjaja“ u Kneževoj palači

Otvorenje izložbe fotografija Ante Brkana u Kalima

Otvorena izložba Brkan i Betina

Otvorena izložba „Momentum“ u Kneževoj palači

Najotrovnije zmije svijeta od 18. Lipnja do 31. kolovoza u Gradskoj loži

Enter into my life – Andy Warhol

Suradnja Narodnog muzeja Zadar i grada Nina na izložbi o prirodnoj baštini ninske lagune

Otvorena izložba „Magična močvara“ u Muzeju grada Zadra

Otvorena izložba „Zadarske festivalske kućice u Kneževoj palači

Otvorena izložba Stipe Nobila u Gradskoj loži

Otvorena izložba „Put svile – spajanje naroda i teritorija“

Otvorena izložba „Planika – zaboravljena kraljica Mediterana“ u Kneževoj palači

Predstavljena slikovnica „Živjeti dobrotu“ u Kneževoj palači

Izložba „Kamen po kamen“ u Kneževoj palači

Izložba „Makete moga kvarta/mjesta“ u Muzeju grada Zadra

Izložba UDDK „Kalelarga“ u Gradskoj loži

Izložba „Hlebinska škola u Zadru“

Izložba „The self-titled exhibition“ Duje Kodžomana u Gradskoj loži

Izložba „Pogled iz duše“ Vlatka Troskota u Gradskoj loži

Samostalna izložba kapetana Šime Gržana u Gradskoj loži

Izložba fotografija „Sjene i odrazi- fotografsko putovanje Nore Diehl“

Izložba fotografija „Fantastična tuna“

Izložba povijesnih kostima „Nit“ i predstavljanje dizajnerskog studija NMZ-a ususret izložbi donacija tapiserija umjetnika Tomljanović

Izložba u povodu noći muzeja 2018. – „Sport naš svagdašnji“

Otvorena izložba „Hrvatski ratni plakat 1991.-1995.” u Gradskoj loži

Humanitarna izložba slika za Dariju Šimunov

Edukativne radionice:

Edukativna radionica u područnoj etnografskoj zbirci Veli Iž

Radionica četverokuke

Radionica „Učimo gledati, želimo probati“ za djecu predškolske dobi

Radionica „Jedna škola – jedan spomenik“

Pričaonica tradicijskih priča i legendi zadarske županije

Radionica „Stvarajmo priču – urbanu legendu“

Radionica „Žrtvovanje Ifigenije“

Zabavna igra pamtilica – memory u okviru etno dana 2018.

Natjecanje učenika u boćanju

Kreativne uskrsne radionice

Radionica pletenja maslininih grančica

Radionica putovanje jednog pisma

Interaktivna radionica „Zalistavac – Seminole Patchowork“

Radionice povodom obilježavanja 25 godina VRO Maslenica

Radionica u područnoj etnografskoj zbirci u Velom Ižu “U muzej dojdi i lipo se projdi”

“Umjetnik na jedan dan”

Chagall kreativne radionice

Projekti:

Primjena multimedije u kulturnom marketingu (nabava digitalnog fotoaparata za potrebe službe PR-a i marketinga)

Cilj projekta: primjena multimedije, videomaterijala i digitalnih snimki predmeta i događanja u Muzeju omogućit će posjetiteljima kvalitetniji doživljaj kroz vizualizaciju muzejske djelatnosti, te kontinuirano poboljšanje kvalitete komunikacije i odnosa s javnošću.

Šest salonskih priča

Cilj projekta: omogućiti posjetiteljima viziju stvarnosti u kojoj su određeni slojevi pojedinog muzejskog predmeta živjeli punim funkcionalnim i društvenim životom. U tom kontekstu pridonijeti razumijevanju konteksta muzejskog prostora i predmeta i omogućiti posjetiteljima kvalitetniji doživljaj muzejskog predmeta uspostavom konteksta toga predmeta i okruženja u kojemu je nastao i “živio” prije uvrštenja u muzejsku zbirku.  I u konačnici, prenošenje znanja novim (mladim) generacijama koje je potrebno educirati na zanimljiv i interaktivan način o vrijednostima muzejskih zbirki i potrebama njihova čuvanja. Primjena multimedijalne tehnologije omogućit će muzeju da ispuni svoju edukativnu, ali i zabavnu ulogu.

Restoring the Memory of Adriatic ports sites.Maritime culture to foster Balanced Territorial growth

 

Akronim: REMEMBER

Opći cilj REMEMBER projekta je promoviranje održivog turizma i „plavog rasta“ u programskom području kroz podizanje vrijednosti pomorske kulturne baštine 8 hrvatskih i talijanskih luka na Jadranu – Ancona, Venecija, Trst, Ravenna, Rijeka, Zadar, Dubrovnik, Splitu – od kojih su četiri pod zaštitom Unesco-a. Također, projekt za cilj ima  pozitivno utjecati na lokalno gospodarstvo koristeći ICT tehnologiju kako bi se kulturni sadržaj digitalizirao i tako učinio turističku ponudu raznovrsnijom i nevezanom samo za jedan dio sezone, te kako bi se stvorila nova i kvalificirana radna mjesta povezujući digitalnu i kulturnu komponentu.

Projekt rekonstrukcije područne Etnografske zbirke na Velom Ižu (Upravni odjel za otoke grada Zadra) – sredstva Europske unije

Coolturalizacija- uključivanje mladih Zadarske županije u kulturne i umjetničke aktivnosti

„Obnova i turistička valorizacija kulturno povijesnog kompleksa Kneževe palače“

Erasmus +  KA2 – Cooperation for Innovation and the Exchange of Good Practices KA205 – Strategic Partnerships for youth 4th Crusade Project

SUPER KULTURA – Sudioničko upravljanje i institucionalni pluralizam u kulturi

*U kategoriji „Ostalo“ su sadržana brojna predavanja, manifestacije, dodjele nagrada, značajni posjeti  Narodnom muzeju Zadar visokih dužnosnika Republike Hrvatske i stranih visokih dužnosnika

 

 

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...