Što nas očekuje; Vakula otkrio kakvo će biti “bablje ljeto”

U većini krajeva danas će biti djelomice sunčano, a uz povremeno više oblaka u zapadnijim područjima mjestimice će pasti malo kiše, uglavnom u prvom dijelu dana. Na sjevernom Jadranu moguć je tijekom dana i poneki pljusak s grmljavinom. Najsunčanije će biti u Dalmaciji.

Ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, u gorju s jakim udarima, a na Jadranu će puhati i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između 22 i 27 °C.

Kakvo vrijeme nas očekuje u narednim tjednima meteorolog Zoran Vakula u otkrio je razgovoru za Večernji list.

‘Vremenska prognoza za sljedeće mjesece i sezone kaže da će se sve nastaviti podjednakim ritmom. Prilično je velika vjerojatnost za iznadprosječno toplo vrijeme, uz povremene više ili manje izražene oscilacije. Ostvare li se te prognoze, i 2019. priključit će se najtoplijim godinama u povijesti. I to ne samo u Hrvatskoj, što je još jedan dokaz da je krajnje vrijeme za smanjenje našeg djelovanja na svijet koji nas okružuje’, kazao je Vakula.

Upitan s obzirom da je danas Miholje i da počinje tzv. Bablje ljeto i hoćemo li ga imati narednih dana kazao je da slijedi vrijeme onako kakvo smo imali u rujnu- raznoliko.

‘U rujnu smo imali raznoliko vrijeme – i pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, ali i kišovito i svježe. Srednja rujanska temperatura gotovo svuda barem je malo viša od prosječne, ponegdje u Dalmaciji vjerojatno i među desetak najviših u povijesti. A ukupna rujanska količina padalina kojekakva, od manjka u odnosu na prosjek, do znatno više od njega. No, prošlih smo dana imali i novi kišni rekord, ne samo rujanski, te višednevnu jutarnju svježinu u dijelu unutrašnjosti, koje je bilo kao rijetko kada tako rano u godini. Slijedi nastavak podjednako raznolikog vremena+, zaključio je Vakula.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...