Student (17) oslijepio jer je jeo samo čips, krumpiriće i bijeli kruh

Student je prvi put otišao doktoru kada je imao 14 godina i to zbog umora koji je bio povezan s nedostatkom vitamina B12, a nakon srednje škole počeo je jesti samo čips, krumpiriće i bijeli kruh. Nekada je jeo kobasice ili sendvič, a priznao je i kako nikada nije konzumirao voće i povrće. To je na kraju ostavilo posljedice na njegovo zdravlje pa je sa 17 godina postao slijep i odlučio potražiti pomoć.

Nutricionistica Darija Vranešić Bender kaže kako su se ovakva stanja često događala prije, kada kvalitetne namirnice nisu bile toliko dostupne ljudima, piše večernji.hr.

“Nutritivni deficit može voditi određenim bolestima. To se događalo ranije, u 20. stoljeću, a u posljednjih se 50 godina iskorijenilo. Ipak, i danas postoje neki slični slučajevi kod bolesnika s ozbiljnijim bolestima. Ako je prehrana nutritivno siromašna, može doći do sljepila. Upravo zato što osoba jede samo prerađenu hranu dolazi do deficita nutrijenata. Do sljepoće dolazi zbog nedostatka vitamina A, što je poznato i kao hipovitaminoza A. Bitno je na vrijeme prepoznati opasnost i liječiti stanje.”

Godinama nije dobivao potrebne nutrijente. Njegov liječnik kaže kako ima trajno oštećenje vidnog živca i dobio je određene vitamine koje mora uzimati, a mora i paziti na prehranu kako bi unosio dovoljno mesa, voća i povrća, piše Daily mail.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...