presuda tijekom listopada

Suđenje Kalmeti; USKOK danas počinje s iznošenjem završnog govora

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Dvije godine od početka suđenja Božidaru Kalmeti, bivšem HDZ-ovu ministru u Vladi Ive Sanadera za aferu HAC-Remorker, taj je postupak ušao u završnu fazu.

Naime, zastupnik optužbe danas bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebao početi s iznošenjem svog završnog govora, nakon čega bi završne govore trebali iznijeti i branitelji optuženika te sami optuženici.

Predviđeno je da se završni govori održe na raspravama tijekom rujna, a bude li sve išlo po planu, Kalmeti i njegovim suoptuženicima nepravomoćna presuda mogla bi biti izrečena tijekom listopada.

Jednog od najpoznatijih i najutjecajnijih HDZ-ovaca USKOK je optužio u studenom 2016. i to zbog afere HAC-Remorker.

Prema optužnici Kalmetu se tereti za povezivanje više ljudi koji su preko Remorkera, tvrtke Igora Premilovca, iz HAC-a izvukli oko 14 milijuna kuna te oko 850.000 eura. USKOK tvrdi da su optuženici taj novac međusobno podijelili, a Kalmeta je još optužen i u kraku Fimi medije zbog naručivanja spota od 600.000 kuna. Spot je napravljen, no nikada nije prikazan. Suđenje njemu i njegovim suoptuženicima počelo je u listopadu 2017., a tijekom njega odražene su 73 rasprave.

Prije početka suđenja krivnju su priznali Josip Sapunar, Igor Premilovac i Ivan Berket, podsjeća Večernji list. Osuđeni su temeljem nagodbi s USKOK-om. Ako je suditi po reakcijama tijekom suđenja, Kalmeti i ostalim optuženicima koji niječu krivnju, najsporniji je bio iskaz Josipa Sapunara koji je neke od njih ozbiljno teretio, donosi N1.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar