U Hrvatsku stigla nova droga; “Četiri puta je jača od obične, ovisnici imaju halucinacije, postanu agresivni…”

Nova vrsta “trave”, GM marihuana, sve je prisutnija na crnom tržištu droga u Hrvatskoj. Njezin sastav nije potpuno jasan, ne zna se što sve sadržava, no glavnog sastojka THC-a ima dvostruko više od dosadašnjih “trava” na domaćem tržištu. Simptomi konzumacije su: uznemirenost, agresija, prestrašenost i halucinacije, što sve češće predstavlja kliničku sliku mladih u Hrvatskoj.

Pacijenata s takvim simptomima sve je više u Psihijatrijskoj bolnici “Sv. Ivan” na zagrebačkom Jankomiru “gdje se susreću s drukčijim i neočekivanim reakcijama na konzumiranje droge koja se dosad smatrala lakom drogom, a koja je k tomu legalizirana u pojedinim državama”, piše Večernji list.

“Do promjena dolazi praktički već nakon prvog uzimanja, a da i ne govorim o stanju kod onih koji je redovito uzimaju. Promjene su isključivo agresija i psihotično stanje jer izaziva akutnu psihotičnu reakciju. To nije tipičan izgled psihoze kao kad osoba čuje glasove, halucinira, ima sulude ideje, nego klinička slika izgleda kao delirantno stanje; te su osobe uznemirene, prestrašene, agitirane, agresivne i k tome haluciniraju, a poslije se ničega ne sjećaju”, pojasnio je za Večernji list prof. dr. sc. Igor Filipčić, ravnatelj bolnice “Sv. Ivan”.

Dodaje da se nekoć znalo što se konzumira, a da se današnji spojevi u drogama praktički svakodnevno mijenjaju. Kaže kako je velik problem ove droge njezin ključni sastojak, THC, koji je u “modernoj travi” četiri do pet puta jači.

Još jedan problem s kojim se često susreću kod pacijenata je često kombiniranje jake marihuane s drugim sredstvima.

“Danas je pacijent ujutro dobro, a već poslijepodne ponovno ima simptome. Kao da se javlja odgođena reakcija, to smo primijetili i to je potpuno novo u kliničkoj slici. Nažalost, primijetili smo i povećani postotak kronificiranja bolesti, odnosno razvoja shizofrenije” govori prof. Filipčić.

U liječenju ovisnosti o današnjim drogama primijenjuju se najsuvremenije metode. Nakon hospitalizacije pacijente se, sve češće, uspavljuje ne bi li na taj način prošla prva faza djelovanja droge na organizam. Slična se metoda primijenjuje pri liječenju pravog delirija jer ni ovdje se antipsihotici nisu pokazali učinkovitima u početnoj fazi.

“Kada prođe prva faza bolesti, nakon toga se poduzima liječenje”, objašnjava prof. Filipčić.

U bolnici “Sv. Ivan” pacijenti prolaze poseban edukativni program pod nazivom “Bez trave bistre glave”, u kojem se u trajanju od tri i pol mjeseca informiraju o štetnim učincima kanabisa, a među ostalim ih se motivira i na promjenu životnih navika.

“Znatan broj mladih kod nas uzima više različitih sredstava ovisnosti, odnosno osim što puše travu, uzimaju i druga sredstva ovisnosti kao što su stimulansi i tzv. nove psihoaktivne tvari. Među tim mlađim dobnim skupinama imamo veći postotak korištenja novih psihoaktivnih tvari nego u ostalim zemljama Europe, odnosno sedam posto u usporedbi s četiri posto, koliki je prosjek za njihove vršnjake iz Europe”, naglasila je dr. Jadranka Hübler, spec. psihijatar, subspec. iz područja psihijatrije ovisnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...