U suncu ćemo uživati do utorka, onda stiže promjena vremena i pad temperature

Ranije ovog tjedna najavljena je promjena vremena koja bi Hrvatsku trebala zahvatiti od utorka.

Tu promjenu potvrdio je i Zoran Vakula koji u svojoj prognozi za HRT piše o promjeni vremena s padom temperature i olujnim nevremenom.

Stiže promjena vremena

Vakula javlja kako će na kraju ovoga tjedna i početkom novoga prevladavati sunčano i relativno toplo, a ponegdje i vruće vrijeme.

Očekuje se kako će biti još vedrije nego što je bilo u subotu. Ujutro je pak moguća magla, a na Jadranu ponegdje jaka bura, koju će danju većinom mijenjati maestral, u utorak pak jugo.

Vakula potom javlja kako promjena  vremena s padom temperature te mjestimičnim pljuskovima i grmljavinom, gdjegod vjerojatno i olujnim nevremenom, u većinu unutrašnjosti dolazi u utorak i u noći na srijedu.

Tada će nestabilnosti biti i u mnogim mjestima na Jadranu, a u južnim krajevima će do promjene doći tek u četvrtak.

Toplo zadnjeg dana vikenda

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane pripremio je  Tomislav Kozarić iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

“U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, uz slab vjetar te ujutro lokalno moguću maglu. Najniža temperatura oko 11°C, a najviša oko 26°C.

Pretežno sunčano i u središnjoj Hrvatskoj, ujutro mjestimice s kratkotrajnom maglom i temperaturom između 10 i 13°C. Poslijepodne ugodno toplo, oko 25°C.

I na zapadu zemlje prevladavat će sunčano, po kotlinama gorske Hrvatske ujutro uz maglu i svježinu. Poslijepodnevna temperatura od 23°C u gorju do 29°C na sjevernom Jadranu, gdje će prijepodne puhati bura, a zatim zapadnjak i sjeverozapadnjak. U noći i ujutro bura podno Velebita još lokalno jaka, uz umjereno valovito more.

I u Dalmaciji će biti sunčano, uglavnom vedro s najvišom temperaturom oko 30°C. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, a danju maestral, uz malo do umjereno valovito more temperature još ugodne za kupanje.

Isto će biti i na sunčanom krajnjem jugu Hrvatske, gdje će ujutro biti najtoplije, s najnižom temperaturom između 20 i 23°C”, prognozirao je.

Sunčano i u ponedjeljak, a potom promjena

“I u ponedjeljak u unutrašnjosti pretežno sunčano, ujutro lokalno s kratkotrajnom maglom, a danju još toplije. Zatim sa sjevera prolazno naoblačenje s kišom i grmljavinom, uglavnom u drugom dijelu utorka i prvom dijelu srijede. Pritom će nakon kratkotrajnog jugozapadnjaka zapuhati umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar s kojim će u srijedu osjetno osvježiti. Unatoč svježini, osobito jutarnjoj, od četvrtka će opet biti suho i sunčanije.

I na Jadranu će se do utorka moći uživati u većinom sunčanom i vrlo toplom vremenu te još mnogima ugodno toplom moru, najprije uz maestral, zatim jugo. U srijedu i četvrtak će uz promjenljivu naoblaku prolazno biti i pljuskova i grmljavine, osobito na sjevernom Jadranu, gdje će oblačnije i nestabilnije biti već u utorak poslijepodne.

U srijedu će zapuhati umjerena i jaka, podno Velebita moguće i olujna bura te donijeti osvježenje koje će ohladiti i more pa će od ponovno sunčanijeg petka vjerojatno biti manje kupača nego tijekom ovog vikenda.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...