U sve ustanove socijalne skrbi ugradit će se detektori metala

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potvrdilo je u srijedu da će sve ustanove socijalne skrbi do kraja rujna dobiti višu razinu zaštite, kako bi se pojačale mjere sigurnosti zaposlenika čiji se status u službene osobe planira izmijeniti do kraja godine.

Ministarstvo ističe da bi do kraja mjeseca sve ustanove socijalne skrbi u Hrvatskoj, svi centri i podružnice, trebali imati ugrađene detektore metala ili biti opremljene ručnim detektorima metala.

“Ministarstvo prati i provjerava postupanja prema dostavljenoj uputi vezanoj uz osiguranje tehničke i fizičke zaštite zaposlenika te pruža daljnju podršku u realizaciji, a prema našim informacijama pripreme su u finalnoj fazi”, poručuju iz Ministarstva.

Osigurat će se fizička i tehnička zaštita stručnjaka koji rade u centrima te proširiti ovlasti zaštitara kako bi se pojačale mjere zaštite i sigurnosti zaposlenika.

“Ministarstvo radi i na postizanju statusa službene osobe za sve socijalne radnike i radnike u sustavu socijalne skrbi. U suradnji s Ministarstvom pravosuđa pokrenuta je procedura izmjene Kaznenog zakona, gdje će biti unesena formulacija statusa službene osobe, što se planira donijeti do kraja godine”, naglašavaju iz Ministarstva.

Radi prevencije rizičnih i nasilnih ponašanja korisnika te sprječavanja tragičnih događaja, također je nužno unapređenje i jačanje međuresorne suradnje, žurnog postupanja i razmjene informacija u zaštiti djelatnika sustava socijalne skrbi, ali i korisnika, osobito najosjetljivijih skupina – djece, starijih osoba i osoba sa invaliditetom.

Iz Ministarstva poručuju da je prijavljivanje svih prijetnji nužan i pozitivan korak naprijed u prevenciji nemilih događaja.

Također ističu važnost edukacije socijalnih radnika i svih stručnih radnika, podizanje i jačanje njihovih kompetencija, ali i prevenciju mogućih rizničnih ponašanja. Ciklus edukacije s pet modula počet će već u listopadu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...