Vakula najavio obilne pljuskove: “Negdje će pasti više kiše nego u mjesec dana”

Danas u naše krajeve stiže novo pogoršanje vremena.  Sada nas umjesto hladnog vremena čeka južina, a do utorka ujutro mnoge dijelove Hrvatske očekuje mnogo kiše.

Prvih dvadesetak sati astronomskog početka jeseni obilježit će oblaci, južina, kiša, u većini krajeva i obilniji pljuskovi s grmljavinom, uz koje će ponegdje vjerojatno pasti više litara kiše po četvornome metru nego u prošlih mjesec dana, pa i dulje, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Tijekom utorka će kiša prestati i u većini će se krajeva barem djelomice razvedriti, a potkraj srijede slijedi novo naoblačenje s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom. No, i ono će vjerojatno biti relativno kratkotrajno te uglavnom manje intenzivno nego ovo na početku tjedna.

Već u drugom dijelu četvrtka velika je vjerojatnost razvedravanja, a tijekom petka gotovo diljem Hrvatske i za najsunčaniji dan ovoga tjedna jer se za vikend ponovno povećava vjerojatnost novog naoblačenja, do kraja nedjelje i kiše.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Kišni ponedjeljak

U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, gdjegod i u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito u drugom dijelu dana. Jutarnja temperatura od 11 do 14°C, a najviša dnevna oko 20°C.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno oblačno, povremeno s kišom, pa i obilnijim pljuskovima i grmljavinom. Puhat će umjeren jugozapadnjak, poslijepodne u okretanju na sjeveroistočnjak. Jutro osjetno toplije nego tijekom vikenda, a dnevna temperatura oko 19°C.

Obilnije kiše uz pretežno oblačno vrijeme bit će i u gorskim krajevima i na sjevernom Jadranu, pri čemu će mjestimice pasti i više od 50 litara po četvornom metru. Puhat će umjeren jugozapadnjak, na Jadranu i jako jugo. Navečer će zapuhati bura. More valovito, poslijepodne u smirivanju. Jutarnja temperatura od 11 do 13°C, na moru između 16 i 19°C, a najviša dnevna od 16 do 19°C, na Jadranu oko 22°C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije umjereno do pretežno oblačno s kišom, gdjegod i obilnijim pljuskovima s grmljavinom. Puhat će umjereno do jako jugo. Poslijepodnevna temperatura bit će oko prosječne za doba godine, uglavnom od 22 do 25°C.

I u nastavku tjedna promjenljivo

“U nastavku tjedna u kopnenom će se području zadržati promjenljivo vrijeme, uz povremenu kišu. Jutra će i dalje biti razmjerno topla, a dnevna temperatura neće se znatnije mijenjati. Prema kraju tjedna postoji vjerojatnost za sunčanije vrijeme – uglavnom suho i malo toplije.

I na Jadranu će uz promjenljivu naoblaku kiša biti razmjerno česta, ali ne i obilna, a sunčanije i toplije vrijeme vjerojatnije je prema kraju tjedna. U utorak će puhati umjerena i jaka bura, osobito na sjevernom dijelu, prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar, a od srijede uglavnom sjeverozapadnjak i jugozapadnjak”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...