projekt boranka

Volonteri iz svih krajeva Hrvatske pošumljavat će dijelove Kožina nastadale u prošlogodišnjem požaru

Antena Zadar
Tamni način

Projekt Boranka, koji su pokrenuli Savez izviđača Hrvatske i Hrvatske šume ove godine stiže u Zadarsku županiju.

Naime, 9. i 10. studenoga tisuće volontera iz svih dijelova Hrvatske priključit će se akciji pošumljavanja šume u Kožinu koja je stradala u prošlogodišnjem požaru.

Boranka je interaktivna kampanja s ciljem podizanja svijesti građana, pogotovo djece, o važnosti šuma, zaštiti prirode, posljedicama globalnog zatopljenja te prevenciji i zaštiti od požara. Edukativne aktivnosti odvijaju se u školama i vrtićima, kao i na drugim javnim prostorima, tokom proljeća i jeseni. Edukacije provode stručnjaci iz redova izviđača, vatrogasaca, HGSS-a i Hrvatskih šuma. Akcije sadnje stabala odvijaju se vikendima tokom jeseni, kada su za to najbolji uvjeti u prirodi. Odabir vrsti koje se sade i lokacija na kojima se sadi provodi se isključivo u suradnji sa strukom i stručnjacima iz Hrvatskih šuma, a u sadnji se koriste isključivo autohtone vrste bora.

Boranka je krenula iz Splitsko-Dalmatinske županije gdje su borovima zasadili šumu na Mosoru koja je stradala u požaru 2017. godine, a organizatori su ove godine akciju pošumljavanja odlučili proširiti na Zadarsku županiju.

„Kampanja Boranka tijekom 2018. godine pokrenula je tisuće građana i proširila se čitavom Hrvatskom. U akcijama pošumljavanja u okolici Splita i Solina sudjelovalo je preko 2500 volontera iz svih krajeva Hrvatske koji su na požarištima posadili preko 25 tisuća sadnica i sjemena bjelogoričnih i crnogoričnih vrsti drveća. U edukativnim akcijama na temu važnosti i zaštite šuma i očuvanja okoliša, koje su se odvijale istovremeno s akcijama sadnje, sudjelovalo je preko pet tisuća djece iz 40-ak vrtića i škola širom Hrvatske. Već sad imamo najavu dolaska velikog broja volontera i u studenome kada ćemo saditi drveće u šumi u Kožinu“, kazao je Dan Špicer iz Saveza izviđača Hrvatske.

Ovogodišnje izdanje Boranke stiže i u Zadarsku županiju, što veseli župana Božidara Longina.

„Akcija koju su pokrenuli oni koji itekako znaju živjeti s prirodom i koji prirodu vole i poštuju – izviđači, izuzetno je važna. Osobito jer će u nju biti uključeni učenici osnovnih škola koji će kroz razne edukativne radionice saznati puno o važnosti šuma, očuvanju i zaštiti prirode, o klimatskim promjenama te o prevenciji požara. Učenici će sudjelovati i u pošumljavanju, a svakako pozivam i sve građane da se uključe. Zadarska županija dat će maksimalnu potporu ovom projektu, za koji se nadam da će u godinama koje slijede postati tradicionalan“, istaknuo je Longin.

Organizatori su projekt Boranka predstavili na konferenciji za medije u rasadniku Piket u Zemuniku, centralnom rasadniku Hrvatskih šuma iz kojega se nabavljaju sve sadnice koje se koriste u akcijama pošumljavanja u sklopu akcije Boranka. Pokraj Piketa već bi iduće godine trebao niknuti Poljoprivredno-edukacijski centar kojega će graditi Zadarska županija, a riječ je o projektu čija se cjelokupna vrijednost procjenjuje na sedam milijuna kuna.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar