Volonteri iz svih krajeva Hrvatske pošumljavat će dijelove Kožina nastadale u prošlogodišnjem požaru

Projekt Boranka, koji su pokrenuli Savez izviđača Hrvatske i Hrvatske šume ove godine stiže u Zadarsku županiju.

Naime, 9. i 10. studenoga tisuće volontera iz svih dijelova Hrvatske priključit će se akciji pošumljavanja šume u Kožinu koja je stradala u prošlogodišnjem požaru.

Boranka je interaktivna kampanja s ciljem podizanja svijesti građana, pogotovo djece, o važnosti šuma, zaštiti prirode, posljedicama globalnog zatopljenja te prevenciji i zaštiti od požara. Edukativne aktivnosti odvijaju se u školama i vrtićima, kao i na drugim javnim prostorima, tokom proljeća i jeseni. Edukacije provode stručnjaci iz redova izviđača, vatrogasaca, HGSS-a i Hrvatskih šuma. Akcije sadnje stabala odvijaju se vikendima tokom jeseni, kada su za to najbolji uvjeti u prirodi. Odabir vrsti koje se sade i lokacija na kojima se sadi provodi se isključivo u suradnji sa strukom i stručnjacima iz Hrvatskih šuma, a u sadnji se koriste isključivo autohtone vrste bora.

Boranka je krenula iz Splitsko-Dalmatinske županije gdje su borovima zasadili šumu na Mosoru koja je stradala u požaru 2017. godine, a organizatori su ove godine akciju pošumljavanja odlučili proširiti na Zadarsku županiju.

„Kampanja Boranka tijekom 2018. godine pokrenula je tisuće građana i proširila se čitavom Hrvatskom. U akcijama pošumljavanja u okolici Splita i Solina sudjelovalo je preko 2500 volontera iz svih krajeva Hrvatske koji su na požarištima posadili preko 25 tisuća sadnica i sjemena bjelogoričnih i crnogoričnih vrsti drveća. U edukativnim akcijama na temu važnosti i zaštite šuma i očuvanja okoliša, koje su se odvijale istovremeno s akcijama sadnje, sudjelovalo je preko pet tisuća djece iz 40-ak vrtića i škola širom Hrvatske. Već sad imamo najavu dolaska velikog broja volontera i u studenome kada ćemo saditi drveće u šumi u Kožinu“, kazao je Dan Špicer iz Saveza izviđača Hrvatske.

Ovogodišnje izdanje Boranke stiže i u Zadarsku županiju, što veseli župana Božidara Longina.

„Akcija koju su pokrenuli oni koji itekako znaju živjeti s prirodom i koji prirodu vole i poštuju – izviđači, izuzetno je važna. Osobito jer će u nju biti uključeni učenici osnovnih škola koji će kroz razne edukativne radionice saznati puno o važnosti šuma, očuvanju i zaštiti prirode, o klimatskim promjenama te o prevenciji požara. Učenici će sudjelovati i u pošumljavanju, a svakako pozivam i sve građane da se uključe. Zadarska županija dat će maksimalnu potporu ovom projektu, za koji se nadam da će u godinama koje slijede postati tradicionalan“, istaknuo je Longin.

Organizatori su projekt Boranka predstavili na konferenciji za medije u rasadniku Piket u Zemuniku, centralnom rasadniku Hrvatskih šuma iz kojega se nabavljaju sve sadnice koje se koriste u akcijama pošumljavanja u sklopu akcije Boranka. Pokraj Piketa već bi iduće godine trebao niknuti Poljoprivredno-edukacijski centar kojega će graditi Zadarska županija, a riječ je o projektu čija se cjelokupna vrijednost procjenjuje na sedam milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...