Za kvadrat stana u kolovozu u Zadru se tražilo 2277 eura, Zagrebu 2060 eura, Dubrovniku 3778 eura

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako su tijekom kolovoza tražene cijene stanova nastavile kretati uzlaznom putanjom. U odnosu na srpanj, zabilježen je blagi porast od 0,3 posto, dok su na godišnjoj razini stanovi u prosjeku poskupjeli za 5,6 posto.

Niske kamatne stope, gospodarski oporavak, državne subvencije za kupnju nekretnine, ali i nedostatak radne snage u graditeljstvu koji je doveo do porasta cijena gradnje, posljednjih su godina dali velik doprinos porastu cijena stanova.

Potražnja i prodaja stanova, kao i promjena njihovih cijena, nisu jednaki na svim područjima, stoga se niti o poskupljenju stambenih kvadrata ne može govoriti kao o ultimativnom pravilu za čitavu Hrvatsku.

Najveći godišnji porast u kolovozu je na oglasniku Crozilla.com zabilježen u Puli gdje su cijene porasle za 12,2 posto, te u Zagrebu u kojem razlika u odnosu na prošlu godinu iznosi 10,8 posto.

Najtraženiji grad za kupnju stanova i u kolovozu je ostao Zagreb. Najskuplji kvadrati su se, kao i ranije na oglasniku Crozilla.com, mogli pronaći u pojedinim gradovima na obali gdje prosječne tražene cijene dosežu iznose veće i od 3000 eura po kvadratu. U isto vrijeme najniže vrijednosti i dalje drže pojedini gradovi u unutrašnjosti kojima prosječna cijena niti u kolovozu nije prešla iznos od 1000 eura po kvadratnome metru.

U Bjelovaru se tako za kvadrat stana u prosjeku tražilo tek 728 eura, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja pad od 2,8 posto. Niže godišnje vrijednosti zabilježene su i u Slavonskom Brodu u kojem su stanovi u prosjeku imali 4,2 posto nižu oglašavanu cijenu od lanjske, a za kvadratni se metar tražilo tek 813 eura.

Cijene osječkih stanova bile su za 1,7 posto više od prošlogodišnjih, te su u prosjeku oglašavane po 980 eura po kvadratu. Varaždin i Zagreb bili su nešto skuplji od drugih gradova na tom dijelu zemlje. Prosječna oglašavana cijena kvadratnog metra varaždinskih stanova porasla je na 1205 eura, što je 10,7 posto više no lani. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je godišnji porast od 10,8 posto zabilježen u Zagrebu, a tražena cijena kvadrata stana popela se na 2060 eura.

Unatoč nižim godišnjim vrijednostima od 1,7 posto, Dubrovnik je s prosječnom oglašavanom cijenom kvadratnog metra od 3778 eura i u kolovozu ostao najskuplji grad, a slijede ga Opatija sa 3162 eura i Split sa 2939 eura. Tražene cijene opatijskih stanova bile su 8,1 posto više od lanjskih, dok su u Splitu porasle za 5,7 posto.

Za kvadratni metar stana u Zadru u prosjeku se tražilo 2277 eura, u Šibeniku 2177 eura, a u Umagu 2144 eura.

Unatoč velikoj potražnji za nekretninama na moru, kao i porastu njihovih cijena, u brojnim su gradovima na obali prosječne tražene cijene stanova i dalje niže od 2000 eura po kvadratu. Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako se tijekom kolovoza za kvadratni metar stana u Poreču tražilo 1979 eura, u Puli 1801 euro, u Senju 1607 eura, dok Rijeka bilježi cijenu kvadrata od 1544 eura.

Valja računati na razliku u odnosu tražene i realizirane cijene, a pritom su oglašavane cijene u pravilu uvijek više od onih po kojima se nekretnine u konačnici i prodaju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...