potpisani ugovori

Za troje mladih zadarskih poljoprivrednika odobreno 667 tisuća kuna

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala je u ponedjeljak 146 novih ugovora iz Programa ruralnog razvoja, vrijednih 45,7 milijuna kuna, a namijenjenih za mlade poljoprivrednike. Riječ je o ugovorima namijenjenim financiranju operacije 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima. Ugovore je u ime Agencije potpisala ravnateljica Agencije Matilda Copić, a potpisivanju je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Cilj potpore mladim poljoprivrednicima je generacijska obnova hrvatskih ruralnih prostora.

Ugovore je dobilo i troje mladih poljoprivrednika s područja Zadarske županije, a kojima je ukupno odobreno 667.125 kuna. Najveći iznos, 370.625 kuna, pripao je Danijeli Rogić i to za modernizaciju gospodarstva Rogić. Projektom se ulaže u nabavu mehanizacije kojom će se olakšati provođenje agrotehničkih mjera na gospodarstvu i spriječiti veće štete zbog pravovremenog provođenja agrotehničkih mjera.

Antoniju Suraću dodijeljeno je 148.250 kuna za kupnju poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme i to za nabavku polovnog traktora, polovne kose i polovne balirke. Korisnik će također do završetka projekta završiti verificiranu edukaciju vezanu uz poljoprivrednu djelatnost koju razvija (mjera 1), a tokom provedbe projekta će skupiti 24 mjeseca radnog iskustva i na taj način zadovoljiti uvjet stjecanja stručnih znanja i vještina. Odobren mu je novac i za aktivnost operativnog poslovanja poljoprivrednog gospodarstva, a što se odnosi na konzultantske usluge odnosno usluge stručnjaka za pripremu dokumentacije i izradu poslovnog plana.

Šimi Tičiću odobreno je 148.250 kuna za uređenje i opremanje mini sirane, kao i za kupnju poljoprivrednog zemljišta

Govoreći na svečanosti potpisivanja ugovora ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je kako su mladi poljoprivrednici budućnost ove zemlje te da je jako veseli rast njihova broja u Hrvatskoj.

– To pokazuje da mjere koje smo za njih pripremili imaju dobar učinak i motiviraju mlade na ostanak i život u ruralnim prostorima. Tu ne govorim samo o mjeri 6 Programa ruralnog razvoja, za koju smo kroz tri natječaja ugovorili 1.489 projekta mladih poljoprivrednika u vrijednosti od 512 milijuna kuna, već i o drugim mjerama u kojima mladi poljoprivrednici mogu ostvariti do 70 posto potpore za svoje investicije, istaknula je Vučković dodajući kako mladi poljoprivrednici imaju i prednost u dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta.
Ukupan broj i udio mladih poljoprivrednika u Republici Hrvatskoj iz godine u godinu raste. U Upisniku poljoprivrednika nalazi se 22.351 mlada poljoprivrednika, što je 13 posto od ukupnog broja poljoprivrednih gospodarstva upisanih u Upisnik. Udio mladih poljoprivrednika Republiku Hrvatsku svrstava visoko na razini Europske unije (šest posto u EU, a RH 13 posto). Ministarstvo poljoprivrede različitim mjerama pokušava motivirati mlade za ostanak na ruralnim područjima i bavljenje poljoprivredom.

U operaciji 6.1.1. »Potpora mladim poljoprivrednicima« korisnici potpore su poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina koji postaju nositelji, odnosno odgovorne osobe poljoprivrednog gospodarstva. Mladi poljoprivrednici bespovratna EU sredstva u iznosu od 50 tisuća eura, mogu koristiti za kupnju poljoprivrednog zemljišta, domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda, prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda i sl.

Ugovoreno 644 projekata

Do sada su objavljena tri natječaja za operaciju 6.1.1. Iz prethodna dva natječaja ugovoreno je 644 projekata s ukupnim iznosom potpore od 242,12 milijuna kuna, a do sada je mladim poljoprivrednicima isplaćeno 198,44 milijuna kuna.
U 3. natječaju zaprimljeno je 967 zahtjeva za potporu, a do sada je ugovoreno 699 projekata, s iznosom potpore od 224 milijuna kuna. Jučer ih je ugovoreno još 146 za 45,7 milijuna kuna. Trećim natječajem uvedena je mogućnost ostvarivanja potpore od 20 tisuća eura za one mlade poljoprivrednike kojima poljoprivreda nije osnovno zanimanje (uz postojeću potporu od 50 tisuća eura za one kojima je poljoprivreda osnovno zanimanje). Isto tako, predviđeni iznos raspoloživih sredstava javne potpore povećan je sa 132,5 milijuna kuna na 297,3 milijuna kuna, što je dostatno za sve prijavitelje koji udovoljavaju uvjetima iz pravilnika i natječaja.

Inače, od raspoloživih 2,3 milijarde eura za sve mjere iz Programa ruralnog razvoja RH, do sada je kroz natječaje na raspolaganje stavljeno 97 posto sredstava (17,5 mlrd kuna), ugovoreno 71 posto (12,9 mlrd kuna) te isplaćeno 41 posto (7,4 mlrd kuna).

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar