Zatvoren Kabinet za pomoć djeci s posebnim potrebama u Zadru, ogorčena majka: “Roditelji nemaju novca za privatne stručnjake”

Nakon gotovo šest godina rada i nekoliko stotina djece kojima je pružena potrebna pomoć, Kabinet za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije namijenjen djeci s teškoćama u razvoju do 4. godine, zatvorio je svoja vrata.

Naime, Kabinet za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije bavio se rehabilitacijom djece s teškoćama i pružanjem podrške njihovim obiteljima, a pružao je usluge poticanja emocionalnog razvoja, rane psihomotorička stimulacija, rano jezično-govorno poticanje, potpomognutu komunikaciju, program rane oralno-motoričke stimulacije i usvajanja vještina hranjenja, edukacijske radionice za grupe roditelja i stručnjake. Također su osiguravali patronažnu stručnu podršku obiteljima novorođene djece s razvojnim rizikom. Sve to bilo je besplatno, a rad Kabineta ovisio je o financijskoj pomoći Grada i Županije koji su sufinancirali plaće djelatnika, dok je prostor ustupao Caritas Zadarske nadbiskupije.

Zbog odlaska djelatnica koje su osnovale privatnu udrugu, Kabinet je s radom prestao 31. srpnja ove godine, pa dio roditelja, oni koji si to mogu priuštiti, koristi njihove usluge. Nažalost, velik je broj onih koji za to nemaju sredstava.

“Ukinuli su pomoć koja je najpotrebnija, ne znam što će biti s djecom i roditeljima koji nisu u mogućnosti plaćati privatne stručnjake. Ljudi su u čudu, nitko nije najavio zatvaranje Kabineta, a mnogo djece je još uvijek bez dijagnoze. Svi znamo koliko je teško obavljati sve preglede i koliko se čeka na iste. Prednost Kabineta je bila ta što vam nije bila potrebna uputnica i pusta papirologija. Ne znam zbog čega je došlo do zatvaranja, pretpostavljam da Grad Zadar više nije zainteresiran za financiranje, rekla nam je ogorčena Zadranka, majka dječaka koji danas pohađa dječji vrtić “Laticu”, a koja je htjela ostati anonimna.

 

 

 

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...