4 milijuna kuna za igrališta i sportske dvorane u zadarskom kraju

Sport je važan i to kako u odgoju mladih naraštaja tako i za zdravlje pojedinca i društva u cjelini. Zadarska županija izdvaja značajna sredstva za škole, ali i za športske školske objekte. Ove godine uložena su značajna sredstva u sanaciju i rekonstrukciju nekoliko vanjskih školskih igrališta ili dvorana.

Od Biograda, Bruške preko Ražanca, do Preka, a u planu su i daljnja ulaganja. Treba reći da se radi o udruženim sredstvima proračuna Zadarske županije i lokalnih proračuna, tj. proračuna općina i gradova, a vrijednost radova na igralištima i dvoranama je oko 4 milijuna kuna u ovom trenutku.

U pripremi je projekt sanacije dvorane u Ninu, igrališta u Rtini, a izrađena je i projektna dokumentacija za uređenje igrališta ispred Hotelijersko-turističke i ugostiteljske te Ekonomske i birotehničke škole.

U petak, 4. listopada uoči Svečane sjednice u Ražancu, otvorit će se novoizgrađeno školsko igralište. Još 2015. godine Općina Ražanac izradila je projekt izgradnje školskog sportskog igrališta, 2017. godine je potpisan prvi sporazum između Županije i Općine sufinanciranju izgradnje školskog sportskog igrališta (I. faza), i to tako da je Županija osigurala oko 502 tisuće kuna, a Općina oko 591 tisuću.

U lipnju 2018. godine je provedena nabava za prvu fazu i ugovoreni su radovi. Izvođač su bile Ceste Zadarske županije. Potpisane su i 2. Izmjene Ugovora o zajedničkom financiranju te je nabavu za drugu fazu je provela sama škola. Županija i Općina osigurale su po 303.225 kuna.

„I sada je pred nama lijepo novo sportsko igralište. Koliko ono znači djeci, mislim da ne treba ni naglašavati. Svakako će i učiteljima biti znatno lakše izvoditi nastavi tjelesnog odgoja, a i vrijeme odmora proteći će puno zanimljivije.  Za manja mjesta kakvo je Ražanac ovakvo igralište nudi novi sadržaj i za ostale žitelje jer se na njemu mogu odvijati i razna javna događanja kao što su sportski turniri, glazbeno-scenski nastupi i brojne druge aktivnosti“, rekao je župan Božidar Longin uoči samog otvaranja igrališta.

Prvoga dana nove školske godine otvoreno je novouređeno sportsko igralište u Područnoj školi Bruška ukupne vrijednosti 105.697,25 kuna, a nedavno i igralište OŠ Biograd gdje je vrijednost radova iznosila oko 1,3 milijuna kuna, od čega su Grad i Županija financirali po 50%.

„Treba istaknuti dobru suradnju s lokalnom samoupravom koja financijski potpomaže realizaciju ovih projekata jer objekte koristi lokalno stanovništvo i koristi se za izvanškolske aktivnosti. Tu se poklapa lokalni i županijski interes“, rekao je resorni pročelnik Ivan Šimunić i dodao kako Županija treba osigurati  prostorne i materijalne uvjete za odvijanje nastave tjelesnog odgoja, a lokalna zajednica kroz sportsku infrastrukturu omogućiti svoji mještanima bavljenje sportom i rekreacijom.

„U vremenu u kojem su naša djeca, nažalost, previše pred raznim tipovima ekrana, stvoriti im uvjete za sigurnije bavljenje sportskim aktivnostima, svakako je hvalevrijedna i vrlo poželjna aktivnost.  Također, moramo biti svjesni da školski program nije lagan i da djeca zaista puno vremena moraju provesti sjedeći uz zadaće i knjige. Kako bi sačuvali zdravlje, važno je da se i bave sportom. Ne mora to biti ozbiljno treniranje u klubovima, rekreacija je dovoljna, ali je važno gibati se, osobito za naše najmlađe koji još uvijek rastu“, rekao je Šimunić dodavši da je s tim ciljem u suradnji sa Županijskim savezom školskog sporta Zadarske županije kroz protekle dvije godine obnovljen projekt školskih liga, u kojima se natječu učenici osnovnih i srednjih škola.

Uz mušku košarkašku i žensku odbojkašku ligu srednjih škola, pokrenuta je futsal liga za učenike osnovnih škola te rukometna liga za srednje škole.

„Upravo smo u razvoju školskog sporta napravili značajan iskorak. Ova natjecanja su izuzetno dobro prihvaćena kod učenika, a planiramo povećati broj ligaških natjecanja, jer je županija osigurala dodatna sredstva za školski šport. U naše školske objekte ulažemo značajna sredstva, a sigurno je da ćemo nastaviti dalje s ulaganjima. S obzirom da su decentralizirana sredstva za kapitalne objekte u osnovnom školstvu nešto veća od 3 milijuna kuna, to zapravo znači da u škole kao osnivač ulažemo duplo više sredstava od minimalnog financijskog standarda“, zaključio je Šimunić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...