83-godišnji kipar iz Posedarja koji je isklesao Posljednju večeru: “U Crkvu sam krenuo prije dvije godine, nisam znao ni Očenaš”

Pogled na Velebit, nebo, Isusa i apostole. Umjetničko čudo iz Posedarja isklesao je 85-godišnji Vinko Kajmak. On je umirovljeni stolar, a odnedavno – samouki kipar.

”Ja sam radio stol, pripreme, suđe. Tražili su 20.000 kuna, a ja sam to sam napravio svojim materijalima”, kaže za RTL Vinko Kajmak, amaterski kipar.

Kaže, u djetinjstvu je živio skromno s 12 braća i sestara. Toliko skromno da su jeli bobice da bi preživjeli. Pa je majci obećao da će jednom spasiti obitelj od neimaštine.

”Mama je izašla i plakala je. Nije nam imala što dati jesti. Onda sam ja izašao iz stroja i rekao: ‘Majko moja, ja ću napraviti velike škale koje će se popesti do Boga pa ćemo se svi nahraniti i ja ću to vratiti.”

Prije 3 godine počeo je klesati kipove za Posljednju večeru. Sam je na brdu napravio i crkvicu, ali i križni put s kamenim kipovima dug 2 i pol kilometara. No, nije bio sam u tom projektu.

Na vrhu Brisnica u Posedarju nastala je Posljednja večera i to na kraju križnog puta. Ukupno 155 tona kamena. Impozantno djelo nastalo je u suradnji sa 16 kipara. Gospodinu Vinku pomogli su umjetnici iz Poljske, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske.

Iako je, kaže, vjerovao u Boga, nije išao u crkvu do prije dvije godine. Tada je doživio prosvjetljenje pa je posjetio lokalnog svećenika koji ga je upitao gdje se krstio, na što je on odgovorio – u Posedarju. Kad ga je pitao zna li Očenaš, Vinko je rekao kako ne zna: ”Mislim, jednostavno, nisam tip, što da kažem, ne znam, pa ne znam, i gotovo. Ja sam prvi put dobio hostiju u 83. godini.”

A vjernici iz Posedarja bili su ti koji su dobrovoljnim donacijama pomogli u gradnji.

”Prelijepo je to što je Vinko napravio za Posedarje. Takvo nešto ne postoji u čitavoj Hrvatskoj. To što je on napravio, svaka mu čast”, kaže Slavka.

”Samo riječi hvale za čitavo Posedarje i okolinu. To je nešto fantastično. Mislim da toga nema nigdje u Europi”, kažu Mirka i Sonja.

Kameni Isus, Toma, Petar, Juda u natprirodnoj veličini doista nisu čest prizor.

”Od nekih recimo eminentnih stručnjaka i kipara koji su ovamo navraćali, oni smatraju da su križni put i Posljednja večera milijunske vrijednosti”, kaže Mile Ilić, predsjednik udruge Čelinka.

Upravo su Vinkovi jedinstveni kiparski uradci zanimljivi turistima u Posedarju koje je ove godine posjetilo četiri posto gostiju više.

”Najviše turista dolazi iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Poljske i bilježi se rast broja turista iz Koreje”, kaže Ivona Juranić Dedić, iz Turističke zajednice Općine Posedarje.

Gospodin Vinko dobro je poznat i cijenjen u svome mjestu u kojem živi više od 3,5 tisuća ljudi.  A “Posljednjom večerom” sve ih je htio zbližiti, što mu je pošlo za rukom.

”Nešto sam vidio da su se ljudi udaljili jedni od drugih, pa rekoh, idem napraviti križni put, vidio sam da neki zastanu, popričaju. Hvala Bogu, uspio sam”, zaključuje Vinko.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...