Marko Vučetić: “Pobjeda Milanovića bi mogla dovesti do potresa u HDZ-u”

Prvi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj trebao bi biti održan 22. prosinca, a drugi, ukoliko nitko od kandidata u prvom ne dobije natpolovičnu podršku birača, 5. siječnja 2020. godine.

Iako je do sada predsjedničku kandidaturu objavilo više od deset kandidata, politički analitičari ističu kako se samo njih troje može nadati eventualnom prolasku u drugi krug.

Sveučilišni profesor i saborski zastupnik Marko Vučetić kazao je za Vijesti.ba kako nitko od preostalih kandidata nije u stanju postati predsjednik Hrvatske.

“Predstojeći izbori za predsjednika Republike Hrvatske vode se zapravo između troje kandidata, a jedan ili jedna od njih mora biti izabran jer odgovaraju onome što je sadašnji unutarnji identitet Hrvatske, a to je destrukcija demokracije“, kaže Vučetić.

Ti kandidati su, nastavlja Vučetić, Kolinda Grabar Kitarović, koja dolazi iz HDZ-a, Miroslav Škoro, koji je nekoliko puta bio član HDZ-a i sada okuplja sve one koji sebi i drugima ne mogu priznati da su i dalje zaljubljenici HDZ-a, pa ih nazivam nesvjesno HDZ-a i Zoran Milanović, koji je liberal, ali ga se, zbog političke i demokratske nepismenosti, doživljava socijaldemokratom.

“Svi ostali kandidati, koji sukladno teoriji demokracije mogu biti predsjednici, to nikada neće postati, iako se u njima krije mogućnost daljnjeg demokratiziranja društva, ukoliko ih nekakav uspjeh na ovim izborima učini vidljivima na parlamentarnim izborima sljedeće godine, i ukoliko na tim izborima osvoje nekoliko mandata“, kaže on.

Vučetić kaže kako od predsjedničkih izbora očekuje verifikaciju demokratske destrukcije na način da se izabere jedan ili jedna iz ove kandidacijske trijade, a ako već tako mora biti, bilo bi zanimljivo, zbog mnogih implozija, da sljedeći predsjednik bude liberal za kojeg svi misle da je socijaldemokrata – Zoran Milanović.

“Ova implozija bi mogla dovesti do političkih procesa koji bi u HDZ-u prerasli u pravu egzekuciju i incestuozno nasilje, ali bi, s druge strane, dovela do zamaha novih opcija na lijevom, građanskom spektru“, smatra on.

Dakle, iako ćemo zasigurno izabrati kandidata destrukcije demokracije, moguće je da posljedica svega, bez zasluga izabranog, ipak bude rast demokratizacije društva, zaključio je Marko Vučetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...