Biograd postaje centar za uzgoj i prodaju kanabisa? Kanadski investitor oduševljen pozicijom i infrastrukturom grada

Pred turističku sezonu gradonačelnik je objavio da je grad Biograd posjetio Ray Chowdry, i dioničar sa 49 posto dionica u kanadskoj tvrtki AsiaBaseMetals Inc.

Vijest je objavljena na mrežnim stranicama grada Biograda i privukla je pažnju jer je objavljena poveznica kroz poznanstvo u udruženju Gradonačelnici za mir, gdje je gradonačelnik Biograda na moru „ponosni potpredsjednik“ udruženja.

– Nakon što je vijest objavljena čisto iz znatiželje ukucao sam u Google ime firme i nakon par klikova došao na stranicu na kojoj je jasno, bez korištenja prevoditelja, da je „kompanija fokusirana na sektor rudarstva i na sektor kanabisa (!?)“. Iz teksta je jasno da je želja kompanije ulaz na područje najvećeg tržišta zapadne kulture – tržišta Europske unije. Pod nazivom projekt Canabis na linku https://www.asiabasemetals.com/cannabis/cannabis-project/ opisuje se nedugo nakon potpisivanja sporazuma sa gradom Biogradom namjere ove kompanije, a kroz uopćeno prezentiranje sporazuma na slijedeći način: AsiaBaseMetals Inc. sklopila je sporazum o suradnji  s gradom u zemlji članici Europske unije da pribavi odgovarajuće dozvole za uzgoj i prodaju kanabisa u medicinske svrhe, kao i za dobivanje dozvole za uzgoj, preradu i prodaju kanabisa u komercijalne svrhe, uključujući rekreativne svrhe kada i ako to zakonom dopušta zemlja. Država je legalizirala kanabis za ograničenu medicinsku upotrebu i dekriminalizirala ga za osobnu upotrebu, kaže vijećnik Ante Fuzul.

Dalje se navodi kako je sporazumom predviđeno da će Grad, kao jedinica lokalne samouprave, pružiti podršku AsiaBaseMetals Inc. podnošenjem zahtjeva za izdavanje dozvole za proizvodnju kanabisa za medicinske svrhe putem novoosnovane tvrtke kojoj će u početku Grad biti osnivač i vlasnik. Jednom kada tvrtka u vlasništvu Grada dobije dozvolu, Grad će prenijeti dionice tvrtke kompaniji AsiaBaseMetals Inc., čime će ista postati 100%-tni ili većinski vlasnik tvrtke.

U tekstu se navodi i kako je Biograd obalni grad koji ima pristup autocestama, međunarodnim zračnim lukama, lukama, marinama te posjeduje potrebnu infrastrukturu za poljoprivrednu proizvodnju…

– Zvuči poznato, a ja se ne mogu oteti pitanju koje mi se stalno vrti po glavi: Je li taj grad koji se spominje u tekstu Grad Biograd na Moru, te jesmo li stvarno potpisali nekakav sporazum prema kojem ćemo postaviti temelje nekom tko će zarađivati na proizvodnji kanabisa za medicinske svrhe. Nadalje, onaj drugi dio koji se spominje je doduše još uvijek nezakonit, ali da li smo kao grad preuzeli obvezu koja će naš Grada pretvoriti u konkurenciju kolumbijskom narkokartelu. Jednog se ne moramo bojati, ako je suditi po nedavnim novinskim natpisima, kadrova, koji se razumiju u taj vid proizvodnje, imamo napretek, zaključuje Fuzul.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...