Bivši zamjenik ravnatelja policije platio 1,2 milijuna kuna poreza – gotovinom

Josip Ćelić, donedavni zamjenik glavnog ravnatelja policije, platio je prošle godine dug za svoju šesterokatnu luksuznu vilu s bazenom kraj Omiša. Bivši drugi policajac države, koji je prekjučer podnio ostavku zbog jurnjave kraj Zadra, “istresao” je više od 1,250.000 kuna, i to u gotovini, odjednom.

U rujnu prošle godine Ćelić je za Finu potpisao izjavu u kojoj tvrdi da je od oca naslijedio veći dio nekretnina, ušteđevine i novca u gotovini.

Od navedenog novca izdvojio je iznos od 1,25 milijuna kuna i njime izvršio uplate. 24sata su u posjedu Ćelićeve izjave i uplatnica kojima je namirio dug.

Taj list dalje navodi kako se slučaj vile posrnulog Ćelića godinama provlačio po sudnicama i naslovnicama, a nedavno je završio postupak na Županijskom sudu u Splitu protiv Borisa Kale, čovjeka koji je Ćeliću prodao vilu. Proglasili su ga krivim za zloporabu u poslovanju na štetu trgovačkog društva Flava Linea.

A šesterokatnica s bazenom u Lokvi Rogoznici godinama je bila vlasništvo tvrtke Flava Linea. Kupio ju je Kale, zastupajući firmu, još 2001. godine za 800.000 eura. A onda ju je 2007. godine prodao Josipu Ćeliću za samo 200.000 eura.

Iako je tržišna cijena, prema procjeni sudskog vještaka, tada bila minimalno 500 tisuća eura Kale je ovlastio Ćelića da uknjiži vlasništvo bez plaćanja osiguranja, a Ćelić je morao podmiriti porezni dug tvrtke od 1,34 milijuna kuna. Taj dug je platio gotovinom tek u rujnu prošle godine.

Osim poreznog duga, od najbogatijeg hrvatskog policajca očekivala se i isplata zateznih kamata koje su tekle od 2005. godine. Prema informacijama sa suđenja, one su narasle do dva milijuna i 173 tisuće kuna, ali Ćeliću je u međuvremenu utvrđena zastara na dug za te kamate. Dakle, jedino što je morao platiti bila je glavnica od 1,34 milijuna kuna.

Više od 11 godina nakon kupnje vile Ćelić je platio i 1,25 milijuna kuna duga u ime tvrtke Flava Linea. Isplatio ih je odjednom, novcem od, kako kaže, naslijeđene gotovine.

Zasad nije poznato kada i kako je platio ostatak od 87 tisuća kuna, ali u zemljišnim knjigama dug je podmiren i vila kraj Omiša je sad Ćelićeva.

Morao ga provjeriti Ured za sprečavanje pranja novca

Međutim, ima neodgovorenih pitanja. Koliko je uobičajeno da netko uplati odjednom milijun i dvjesto pedeset tisuća kuna u gotovini? Financijski stručnjaci kažu da je gotovina vrlo problematično sredstvo plaćanja jer za nju nema traga. Naravno, ako je Ćelić zbilja naslijedio toliki novac od oca i ako je to dokumentirano u rješenju o nasljeđivanju, onda je sve legitimno.

Međutim, stručnjaci upozoravaju kako plaćanje gotovinom ovolikih troškova nije nimalo česta pojava. Dapače, po zakonu je moguće odjednom uplatiti u gotovini samo 75.000 kuna, a svaku gotovinsku transakciju od 200.000 kuna i više, Fina je po zakonu dužna u roku od tri dana prijaviti Uredu za sprečavanje pranja novca. Čim se netko pojavi s iznosom od, recimo, milijun i 250 tisuća kuna, automatski ga se mora prijaviti, pa makar to bio i zamjenik glavnog ravnatelja policije. Sama izjava o podrijetlu novca ne bi smjela biti dovoljna, objašnjavaju stručnjaci za 24sata.

Ćelić nije bio u mogućnosti komentirati slučaj jer “kao policijski službenik mora dobiti odobrenje za izjave.”

Inače, Ćelić je u intervjuu iz 2017. procjenjivao da će ga vila stajati oko 3,5 milijuna kuna. Osim šesterokatnice, novinari su nabrojili da Ćelić ili njegova supruga posjeduju i penthouse u elitnoj zagrebačkoj četvrti, dvokatnicu u karlovačkom naselju Švarča te još dva stana u Zagrebu i kuću na Viru.

Tvrdi se da ima 12 nekretnina. Ćelić je, osim toga, vlasnik tvrtke Wines d.o.o., koja loše posluje. U 2018. godini su uprihodili jednu kunu i poslovali s gubitkom od 6400 kuna. I godinu prije su uprihodili jednu kunu i imali minus od 9000 kn.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...