Blagdan je sv. Šime, zaštitnika grada Zadra; Škrinja od kucanog srebrnog lima teška 250 kilograma izrađena je 1377. godine

Crkva 8. listopada slavi spomendan Šimuna starca, koji je poradi svoje velike pravednosti i bogobojaznosti bio nagrađen tako što je mogao u naručju držati dugoiščekivanoga Božjega Pomazanika. Često se naziva Šimun Pravednik ili Šimun Bogonosac.

Štovanje starca Šimuna kod nas je posebno vezano uz grad Zadar, čiji je zaštitnik i gdje se nalazi crkva posvećena njemu u čast. Na glavnom se oltaru crkve Sv. Šimuna nalazi srebrna i umjetnički iznimno vrijedna škrinja i u njoj svečevo numificirano tijelo.

Prema predaji, tijelo svetog Šimuna je u prvim stoljećima preneseno iz Palestine u Carigrad i ondje je bilo stoljećima, a onda ga je jedan križar, vjerojatno mletački vitez, početkom 13. st., po povratku u svoj grad povezao na lađi. Međutim, dok je plovio u blizini Zadra, nastala je velika oluja, a lađa se oštetila, tako da je morao ostati u Zadru, a dok se lađa popravljala on se razbolio i umro.

Tako je stjecajem okolnosti tijelo ostalo u Zadru i oko njega se razvilo bogato štovanje. Hrvatsko-ugarska kraljica Elizabeta, kći bosanskoga kralja Stjepana II. Kotromanića i žena Ludovika I. Anžuvinskog, dala je za svečevo tijelo 1377. god. izraditi ukrašenu škrinju od kucanog srebrnog lima težine 250 kilograma, rad koji spada u posebno nacionalno blago i spomenik je kulture nulte kategorije, a čija je izrada trajala pune tri godine.

Osim bogato ukrašenih i pomno odabranih prizora na škrinji, valja napomenuti kako je zlatar Franjo iz Milana, koji je u Zadru imao svoju radionicu i koji je bio glavni izvođač radova, sa stražnje strane ukucao i tekst na latinskom jeziku, koji u prijevodu glasi ovako:

“Ovdje, u ovoj škrinji, koju je, da izvrši svoj zavjet, darovala moćna, preslavna i uzvišena Elizabeta Mlađa, vladarica Ugarske, počiva u miru Šimun Pravednik, koji je na svojim rukama držao Isusa, rođena od Djevice. Ovo je djelo učinio Franjo iz Milana godine 1380.”

Štovanje svetog Šimuna u Zadru je i danas vrlo značajno, a posebno svečano je na dan sv. Šimuna – 8. listopada, kada se može vidjeti i svečevo tijelo, a ne samo škrinja.

Sveti Šimun je bio poseban blagoslov Mariji, Josipu i Isusu, pa je razumljivo što se oko svečevog tijela najviše dolaze moliti žene koje žele postati majke, a koje isto tako običavaju svoju zahvalu svecu iskazati donošenjem djeteta nakon dara rođenja.

Koncelebrirano misno slavlje u 11 sati predvodi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Misno slavlje u 19 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Osim navedenih, mise tog dana su u 7, 8.30 i u 17 sati (misa s blagoslovom djece). Proslavi svetkovine prethodi uočnica sv. Šimuna. Večernju u ponedjeljak 7. listopada u 19 sati u Crkvi sv. Šime predvodi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

Svečeva raka iznad glavnog oltara u Crkvi sv. Šime, s neraspadnutim tijelom proroka Šimuna koji je na svojim rukama u jeruzalemskom hramu držao dijete Isusa za njegova prikazanja 40. dan od njegovog rođenja i u njemu prepoznao Mesiju, otvorena je na samu svetkovinu i kroz osminu od proslave blagdana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...