Čak 75 posto studenata želi raditi, ali traže više od 25 kuna po satu

Čak 75,7% studenata, ili tri od njih četiri, planira raditi neki studentski posao tijekom ove akademske godine. Većina očekuje satnicu veću od 25 kuna, a preferencije generalno vezuju uz rad kod tržišnih lidera. Istodobno se pokazuje i da tek 13,9% anketiranih još nije razmišljalo o studentskom poslu.  To su glavni rezultati online istraživanja koje je provedeno u drugoj polovici rujna na uzorku od 1012 studenata na području cijele Hrvatske.

Organizator je portal za povremene i privremene poslove danasradim.hr, inače lansiran od strane istoimene tvrtke u vlasništvu poduzetnice Maje Bogović. Cilj je bio saznati koliko studenata planira, koliku satnicu očekuju te tko je za njih poželjan poslodavac za studentske poslove, a u istraživanju je sudjelovao i velik broj maturanata zadnje generacije.

Pokazuje se da samo 8,8% ispitanih studenata za obavljanje studentskog posla očekuje satnicu u iznosu od 23,44 kune, odnosno većina očekuje da će biti veća od minimalne satnice za obavljanje studentskih poslova u 2019. Struktura je glede toga sljedeća: 38,1% ispitanika očekuje satnicu od 25 do 27 kuna – na navedenom portalu takve satnice su najčešće za administrativne poslove, rad u call centru, pomoćne poslove u kuhinji te za prodavače.

Nadalje, 28,9% očekuje satnicu od 27 do 30 kuna, koja je karakteristična za sezonske poslove u turizmu, dok ih 24,8% očekuje satnicu veću od 30 kuna, koja je najčešća za teže fizičke poslove, poslove u skladištu, terensko anketiranje te, naravno, za poslove u IT industriji.

Zanimljivo je da ispitanici nisu izbirljivi kod odabira poslodavaca, iako kad ih se pita za idealnog poslodavca najčešće navode trgovačke lance poput drogerija i Kauflanda, banke poput PBZ-a, ali i druge kao što su A1 te Cinestar te McDonald’s, prenosi Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...