prijedlog premijera

Dan državnosti opet prebacujemo na svibanj, a uvodi se i novi blagdan u Hrvatskoj

Matija Lipar/ZARAPIX
Tamni način

Premijer Plenković najavio je danas da će koalicijskim partnerima predstaviti cjelovito rješenje izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

Navodno će jedan od prijedloga biti i uvođenje novog blagdana (neradnog dana), spomendana svim žrtvama Domovinskog rata koji će se, bude li u konačnici prihvaćeno, obilježavati 18. studenoga, što je dan pada Vukovara u Domovinskom ratu, tvrdi Večernji list.

Taj bi se spomendan obilježavao u Vukovaru, što je prema Večernjem zahtjev braniteljskih udruga i inih koji sudjeluju u izradi zakona o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta. Osim uvođenja novog spomendana navodni će se vratiti stari Dan državnosti, i to 30. svibnja, što je datum na koji se slavila hrvatska državnost prvih deset godina od uvođenja višestranačja.

No, od 2001. godine, na prijedlog pokojnog HSLS-ovog saborskog zastupnika Ive Škrabala, Dan državnosti slavi se 25. lipnja, što je dan kada je Sabor 1991. godine donio odluku o samostalnosti i suverenosti.

Prema izvorima na koje se Večernji poziva, zahvat izmjene blagdana će biti širi od uvođenja tog spomendana i vraćanja 30. svibnja jer se 25. lipnja nije uspio uvriježiti kao Dan državnosti.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar