Dan državnosti opet prebacujemo na svibanj, a uvodi se i novi blagdan u Hrvatskoj

Premijer Plenković najavio je danas da će koalicijskim partnerima predstaviti cjelovito rješenje izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

Navodno će jedan od prijedloga biti i uvođenje novog blagdana (neradnog dana), spomendana svim žrtvama Domovinskog rata koji će se, bude li u konačnici prihvaćeno, obilježavati 18. studenoga, što je dan pada Vukovara u Domovinskom ratu, tvrdi Večernji list.

Taj bi se spomendan obilježavao u Vukovaru, što je prema Večernjem zahtjev braniteljskih udruga i inih koji sudjeluju u izradi zakona o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta. Osim uvođenja novog spomendana navodni će se vratiti stari Dan državnosti, i to 30. svibnja, što je datum na koji se slavila hrvatska državnost prvih deset godina od uvođenja višestranačja.

No, od 2001. godine, na prijedlog pokojnog HSLS-ovog saborskog zastupnika Ive Škrabala, Dan državnosti slavi se 25. lipnja, što je dan kada je Sabor 1991. godine donio odluku o samostalnosti i suverenosti.

Prema izvorima na koje se Večernji poziva, zahvat izmjene blagdana će biti širi od uvođenja tog spomendana i vraćanja 30. svibnja jer se 25. lipnja nije uspio uvriježiti kao Dan državnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...