kazna

Daruvarčevi zatvorski dani; Redovito vježba, ne prima posjete i druži se sa osuđenicima iz Zadra

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Darko Kovačević zvani Daruvarac (31), čovjek koji je postao sinonim za nasilje nad ženama nakon što je 13. lipnja prošle godine u lokalu u Zadru brutalno pretukao 18-godišnju djevojku, izdržava svoju petogodišnju kaznu u zatvoru u Glini, doznaje Jutarnji list.

Poznavatelji kažu da se ljudi poput njega koji već imaju zatvorsko iskustvo vrlo lako adaptiraju i prihvaćaju nove životne uvjete. On je jedan od 50-ak zatvorenika na tzv. “starom” dijelu glinske kaznionice koja za razliku od dijela koji je preuređen nema komfor poput podnog grijanja.

Međutim, na raspolaganju mu je teretana i on redovito vježba, druži se uglavnom s osuđenicima koji su u ovu kaznionicu poslani iz Zadra i okolice. Novac mu uplaćuje jedan prijatelj, ali ne prima posjete, doznaje Jutarnji list. Nema nikakvih zahtjeva, u ophođenju sa zatvorskim osobljem je korektan i drži se pravila.

Kaznionica

Jedno od prava na koje on, ali i ostali zatvorenici imaju su i šetnje u krugu kaznionice koja je osnovana još 1902. godine, u doba Austro-Ugarske Monarhije pod nazivom Kraljevsko zemaljsko popravilište. Kovačević je nakon kraćeg vremena provedenog u dijagnostici zatvora u Remetincu, u koji se javio na izdržavanje kazne 12. kolovoza ove godine, upućen na izdržavanje kazne u Glinu. Kaznionica je zatvorenog tipa, ali ima i poluotvoreni odjel na istoj lokaciji, piše Jutarnji.hr.

Rešetke

Trenutno je najpoznatiji osuđenik koji u Glini izdržava zatvorsku kaznu Josip Perković. Darko Kovačević u zatvoru bi trebao ostati još tri godine i pet mjeseci, ali nakon polovice odslužene kazne može tražiti prijevremeni otpust, što ne znači da će ga i dobiti. Nakon nekoliko odgoda na suđenju, a prije donošenja presude, Kovačević je pušten iz pritvora u kojemu je proveo 6 mjeseci. Nakon toga, Kovačević je na suđenja dolazio sa slobode, no ubrzo je osuđen na maksimalnih pet godina zatvora, određen mu je obvezni pritvor i vraćen je iza rešetaka.

Međutim, Kovačević je u veljači ove godine po sili zakona drugi put morao biti pušten iz zatvora, jer mu se pritvor mogao produljiti za maksimalnih mjesec dana do pravomoćnosti presude, a s obzirom na to da se taj rok nije mogao ispoštivati, pušten je na slobodu. Nije mu bilo moguće izreći ni mjere opreza. Kad je u lipnju konačno izrečena pravomoćna presuda, Kovačević je i tada pokušao dobiti odgodu izvršenja kazne zbog obiteljskih prilika, ali mu je molba odbijena i 12. kolovoza je završio iza rešetaka.

Ostavi komentar koristeći Facebook