Daruvarčevi zatvorski dani; Redovito vježba, ne prima posjete i druži se sa osuđenicima iz Zadra

Darko Kovačević zvani Daruvarac (31), čovjek koji je postao sinonim za nasilje nad ženama nakon što je 13. lipnja prošle godine u lokalu u Zadru brutalno pretukao 18-godišnju djevojku, izdržava svoju petogodišnju kaznu u zatvoru u Glini, doznaje Jutarnji list.

Poznavatelji kažu da se ljudi poput njega koji već imaju zatvorsko iskustvo vrlo lako adaptiraju i prihvaćaju nove životne uvjete. On je jedan od 50-ak zatvorenika na tzv. “starom” dijelu glinske kaznionice koja za razliku od dijela koji je preuređen nema komfor poput podnog grijanja.

Međutim, na raspolaganju mu je teretana i on redovito vježba, druži se uglavnom s osuđenicima koji su u ovu kaznionicu poslani iz Zadra i okolice. Novac mu uplaćuje jedan prijatelj, ali ne prima posjete, doznaje Jutarnji list. Nema nikakvih zahtjeva, u ophođenju sa zatvorskim osobljem je korektan i drži se pravila.

Kaznionica

Jedno od prava na koje on, ali i ostali zatvorenici imaju su i šetnje u krugu kaznionice koja je osnovana još 1902. godine, u doba Austro-Ugarske Monarhije pod nazivom Kraljevsko zemaljsko popravilište. Kovačević je nakon kraćeg vremena provedenog u dijagnostici zatvora u Remetincu, u koji se javio na izdržavanje kazne 12. kolovoza ove godine, upućen na izdržavanje kazne u Glinu. Kaznionica je zatvorenog tipa, ali ima i poluotvoreni odjel na istoj lokaciji, piše Jutarnji.hr.

Rešetke

Trenutno je najpoznatiji osuđenik koji u Glini izdržava zatvorsku kaznu Josip Perković. Darko Kovačević u zatvoru bi trebao ostati još tri godine i pet mjeseci, ali nakon polovice odslužene kazne može tražiti prijevremeni otpust, što ne znači da će ga i dobiti. Nakon nekoliko odgoda na suđenju, a prije donošenja presude, Kovačević je pušten iz pritvora u kojemu je proveo 6 mjeseci. Nakon toga, Kovačević je na suđenja dolazio sa slobode, no ubrzo je osuđen na maksimalnih pet godina zatvora, određen mu je obvezni pritvor i vraćen je iza rešetaka.

Međutim, Kovačević je u veljači ove godine po sili zakona drugi put morao biti pušten iz zatvora, jer mu se pritvor mogao produljiti za maksimalnih mjesec dana do pravomoćnosti presude, a s obzirom na to da se taj rok nije mogao ispoštivati, pušten je na slobodu. Nije mu bilo moguće izreći ni mjere opreza. Kad je u lipnju konačno izrečena pravomoćna presuda, Kovačević je i tada pokušao dobiti odgodu izvršenja kazne zbog obiteljskih prilika, ali mu je molba odbijena i 12. kolovoza je završio iza rešetaka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...