Divjak o posljedicama štrajka: ”Dat ćemo nekoliko prijedloga, jedan od njih je produživanje školske godine”

Ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak došla je na sastanak sa sindikatima u Ministarstvo rada, gdje se u 10 sati očekuju sindikati prosvjetara.

Ministrica Blaženka Divjak po dolasku na sastanak sa sindikatima u Ministarstvo rada upitana je kako će se nadoknađivati izgubljeni dani nastave u školama, s obzirom na to da je štrajk potrajao duže od predviđena tri dana koja su osigurana u školskom kalendaru za slučaj nepredviđenih okolnosti.

”Dat ćemo nekoliko mogućih prijedloga. Jedan je od načina produživanje školske godine”, rekla je Divjak. Budući da škole rade po nekoliko različitih školskih kalendara, za svaki će trebati dati drugačije upute, donosi dnevnik.hr.

“O nadoknadi ćemo poslati naputak školama. Moramo vidjeti koliko je to dana. Do tri dana moglo se uklopiti u školski kalendar, ali sad ulazimo u četvrti krug, sad se pojavljuje četvrti dan i dat ćemo nekoliko prijedloga, ali na koncu to ovisi i o tome koji je školski kalendar škola izabrala”, kaže ministrica.

Divjak je upitana i o HNS-ovoj poziciji u vladajućoj koaliciji. Kaže da je HNS ušao u Vladu s temom obrazovanja, a strategija u obrazovanju, dodaje, mora biti iz mjera koje su propisane. Među njima je i ona o plaćama, odnosno da se plaće u prosvjeti trebaju uskladiti s prosječnim plaćama za visokoobrazovani kadar, a to, kaže, znači povećanje koeficijenata.

”Do razgovora o povećanju koeficijenata treba doći čim prije. Moramo pokazati poštovanje prema učiteljima, nastavnicima, profesorima”, rekla je Divjak.

Podsjetimo, škole su u cirkularnom štrajku već 13. dan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...