Djevojku koja je prijavila grupno silovanje kod Zadra sud cijeli dan ispitivao

Maloljetna djevojka iz okolice Zadra, koja je skupinu mladića prijavila za silovanje i druge spolne delikte te ucjenu, danas je, kako doznaje HRT, dala iskaz na Županijskom sudu u Zadru.

Ispitana je videolinkom, a ispitivanje se vodilo skoro cijeli dan.

Isto tako se neslužbeno doznaje kako nisu ispitani ni svjedoci.

Petorica osumnjičenih od prošloga četvrtka su u istražnom zatvoru jer je tako odlučilo Izvanraspravno vijeće zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru kazalo je da su sva petorica mlađih punoljetnika prijavljeni za spolni odnos bez pristanka sa svojom žrtvom. Samo jedan od njih prijavljen je za silovanje.

Spolni odnos bez pristanka je kazneno djelo kada žrtva počinitelju nije dozvolila da s njom bude intiman, a u ovom slučaju ono je počinjeno prema žrtvi ranjivoj zbog njezine dobi. Kao silovanje se kažnjava spolni odnos bez pristanka počinjen uz prijetnju ili primjenu sile.

Različite su i kazne. Za spolni odnos s 15-godišnjakinjom bez pristanka Kazneni zakon predviđa od jedne do deset godina zatvora, dok je za silovanje u ovom slučaju zapriječena kazna od tri do 15 godina zatvora.

Uz ova kaznena djela, protiv mladića je otvorena istraga zbog bludnih radnji, što se kažnjava zatvorom do jedne godine, iskorištavanja djece za pornografiju, za što Kazneni zakon predviđa od jedne do osam godina zatvora, prijetnje za koju mogu biti izrečene do tri godine zatvora, te nanošenja ozljeda, za što je zapriječeno od jedne do osam godina zatvora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...