Dopunsko osiguranje će plaćati i oni koji se vode kao socijalni slučajevi?

Ministar zdravstva Milan Kujundžić nakon sastanka s županima komentirao je stanje u zdravstvenom sustavu te moguće mjere za saniranje dugova veledrogerijama.

“Poteškoće koje imamo u hrvatskom zdravstvenom sustavu nisu izazov za jednu Vladu, jedno ministarstvo ili jednoga župana, nego je to sustav kojega treba popravljati i glede održivosti i glede čuvanja kvalitete. Otvarili smo brojne teme – od limita bolnica, dugova bolnica, cijena koje HZZO plaća bolnicama, o tome kako svi zajedno trebamo učiniti sve da bolje kontroliramo rashode u bolnicama i da svi zajedno pokušamo senzibilizirati cijelu naciju da je neophodno priskrbiti veću količinu novca da bi sustav bio održiv u visokoj kvaliteti”, kazao je resorni ministar Milan Kujundžić nakon sastanka.

Na pitanje o kojem iznosu je riječ i odakle bi taj novac trebao doći, Kujundžić kaže da su to “pitanja koja su bit stvari”.

“Od kuda – odgovora nema, posebice nema popularnog odgovora. Otprilike bi sustavu u ovom trenutku trebalo, uz ovo što imamo sada, povećanje od 3 do 4 milijarde kuna, kako bolnice ne bi poslovale s gubitkom, kako bi dostupnost i kvaliteta pratila svjetske trendove.”

Upitan očekuje li od župana da se uključe u otplatu dugova – barem što se tiče lijekova veledrogerijama, ministar zdravatsva kaže da su na današnjem sastanku razgovarali “krajnje otvoreno”.

“Nismo bili podijeljeni po strankama, nego smo razgovarali kao ozbiljni i odgovorni ljudi. Većina se izjasnila da naprosto nemaju prostora da priskrbe dodatnu količinu novca za bolnice, ali su svjesni da se mora priskrbiti kako bi se dugovi veledrogerijama smanjili. Na tom tragu smo se dogovorili da ćemo se na tu temu opet naći za petnaestak dana, a za tridesetak dana ćemo se naći na temu limita bolnica, odnosno cijena usluge. Jer neke bolnice rade puno i kvalitetno, a imaju relativno male limite. Druge pak bolnice imaju limite koje ne mogu fakturirati, dakle izvršenost posla. To je proces kojeg moramo prihvatiti.”

Komentirao je i situaciju u HZZO-u, odnosno postoji li prostor za povećanje limite bolnica.

“Ima i hoće. Na tom tragu se rade izračuni i to će biti povećanje, naravno ne onoliko koliko bi bilo potrebno bolnicama, ali jedno povećanje će biti”, kaže Kujundžić, a na pitanje zašto se to nije ranije dogodilo, odgovara:

“Ne radi se da netko nije to znao ili nije htio – naprosto nije bilo financijskog prostora.”

Raste li cijena dopunskog osiguranja?

Nametnulo se i pitanje kako će se taj novac namaknuti, odnosno, hoće li biti nekih novih poreza.

“Ne treba izmišljati toplu vodu, postoje oblici u svijetu koji su dokazani. Kao što sam bezbroj puta govorio o cigaretama i alkoholu, tako postoje i drugi modeli – uključujući dopunsko osiguranje i uključivanje u plaćanje brojnih onih koji ne plaćaju danas, a vode se kao socijalni slučajevi.”

Novinari su se dotaknuli i pitanja onih koji su otišli iz Hrvatske, ali nisu odjavili prebivalište ni zdravstveno osiguranje kako bi ga koristili u određenim situacijama ili prošli jeftinije.

“Već se poduzimaju mjere. Uistinu je neopravdano da netko radi u nekoj zemlji, zarađuje debele novce, a onda iz vaših plaća, jer vi ste izdvojili iz svojih plaća, ovdje popravlja zube.”

Na pitanje što misli o uvođenju oznaka na hranu (od kategorije A do E, ovisno koliko je hrana zdrava), što razmatra Europska unija, kazao je da je to nešto što će “u edukativnom i preventivnom smislu” sigurno biti razmatrano u Hrvatskoj, donosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...