Europska unija ima novo pravilo o kućanskim aparatima, ovo se tiče svakoga

Europski parlament je još 2017. godine usvojio Izvješće o produljenju trajanja uređaja, a usvojeni su njezini prijedlozi o zabrani programiranog kvarenja, zabrani neodvojive ugradnje vitalnih dijelova te o većoj dostupnosti rezervnih dijelova na tržištu i uvođenju oznake minimalnog trajanja uređaja.

Nova pravila stupila ovaj tjedan

No još uvijek se na tržištu nalaze uređaju programirani da se pokvare. Prošli tjedan su stupile na snagu izmjene direktive o ekodizajnu koje nalažu dostupnost rezervnih dijelova za hladnjake, perilice za rublje, perilice za suđe, televizijske ekrane i rasvjetne uređaje u roku sedam do deset godina.

Belgijski kandidat za povjerenika u Europskoj komisiji Didier Reynders kazao je da EU mora imati jasan stav o tome problemu te kako i on smatra da dobrovoljne mjere nisu dovoljne. Rekao je da će Europska komisija izaći s prijedlogom zakona kojim će se zabraniti ugrađeno kvarenje uređaja.

77 posto građana radije bi popravilo nego kupilo novi uređaj

Europska komisija trenutno ispituje tvrdnje da su neki uređaji proizvedeni s ugrađenim kvarom kako bi se potrošače primoralo da odmah nakon isteka jamstva kupe noviji model. U Francuskoj je, primjerice, takva praksa zakonom zabranjena, a hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan traži zabranu na razini EU-a.

Čak 77 posto građana EU-a preferira popravak nad kupnjom novog uređaja. “Krajnje je neodgovorno da na tržištu ne postoje rezervni dijelovi pa je potrošač, primjerice, zbog puknuća dijela na perilici koji bi došao 50 kuna primoran kupiti cijeli uređaj”, rekla je Biljana Borzan postavljajući pitanje belgijskom kandidatu za povjerenika te dodala da izmjenu direktive o dostupnosti rezervnih dijelova treba proširiti na sve proizvode.

Navela je i kako je šteta za okoliš, zbog stalnog gomilanja otpada, nemjerljiva. Istraživanja su pokazala da su ponovna upotreba, ili popravak, puno bolji čak i od recikliranja proizvoda, jer stvaraju preko 10.000 novih radnih mjesta i imaju bolji utjecaj na okoliš. Dokazano je također da su potrošači voljni platiti više za trajnost proizvoda. Primjerice, kako bi im perilica za rublje trajala dvije godine dulje, spremni su izdvojiti 100 eura više. Uvođenje minimalne oznake trajanja proizvoda dovelo bi, stoga, do povećanja prodaje označenih proizvoda za 55 posto, navela je, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...