Hrvatska na nogama; Što ustvari traže prosvjednici? Četiri su ključna zahtjeva

Održani su prosvjedi diljem Hrvatske potaknuti stravičnim slučajem silovanja iz Zadra.

– Mi nemamo slučaj, nemamo čak ni slučajeve. Mi imamo društvo koje mora početi iz temelja i raditi na promjenama. Institucije su zakazale. Mi kao društvo smo zakazali, jedna je od poruka sa skupa u Zadru. Poručili su žrtvama da nisu same i da ih neće pitati kako su bile odjevene, jesu li se odupirale i zašto su tajile istinu.

– Želimo vam reći da niste same, da ima onih koji vam mogu pomoći ako to trebate i želite.

Na skupu u Zagrebu od mjerodavnih se traži da se napokon ukine kategorija spolnog odnosa bez pristanka.

A što u stvari traže prosvjednici?

Od ministra traže pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

Od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

Od nadležnih službi; policije, centra za socijalnu skrb i suda da odmah poduzmu apsolutno sve u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

Traže hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...