Hrvatska ponudila Francuskoj da snosi dio troškova potrage, objavljene i koordinate

Hrvatska je ponudila Francuskoj da snosi dio troškova potrage za nestalima s broda Bourbon Rhode, među kojima je i kapetan Dino Miškić, kako se potraga ne bi prekidala zbog financija. Tu su ponudu iznijeli zajedno s Ukrajincima, čiji su državljani činili najveći dio posade.

– Svjesni smo da potraga nije jeftina i ne želimo da to bude problem. Zbog toga smo s Ukrajincima pristupili Francuzima i izrazili spremnost da, ako je to potrebno, snosimo dio troškova – kazao nam je Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda premijera, zadužen za koordinaciju akcije u koju su uključeni i MVEP te veleposlanstva koja su u stalnim kontaktima s Parizom.

Novac je ponuđen jer Hrvatska nema brodove ni zračne snage koji mogu doći na prostor potrage.

– Francuska strane razmatra tehničke mogućnosti što se još može napraviti budući da je zona potrage ogromna. Trenutno se traga na prostoru 200 milja sjeverozapadno od mjesta potonuća u radijusu od više od 80 milja – dodaje.

Hrvatska je ranije angažirala Europsku agenciju za pomorsku sigurnost (EMSA) koja je pak koja iskoristila mogućnosti pet satelita koji su imali mogućnost prelaska preko zone potrage.  Od tih pet satelita, samo je jedan “uhvatio” predmet promjera 7,5 metara koji brodovi do sad nisu uspjeli locirati.

S velikom pozornosti prate se objave u Facebook grupi Bourbon Rhode Rescue, koju su pokrenuli ljudi iz Šibenika, a među njima je i Sebastian Latocha, Miškićev prijatelj.

U apelu upućenom pomorcima i kapetanima Latocha navodi, kako se čini, neke koordinate za koje ne navodi otkud mu, ali moli za pomoć i zahvaljuje na svemu dosad učinjenom:
”Svim pomorcima i kapetanima čiji smjer vodi blizu ove lokacije:

Lat: 18.25906

Lon: – 43.8886

Bourbon Rhode Distress Location:

LAT: 15:44.48N

LON: 039:55.04W

Molim vas, podijelite ovu informaciju i ako prolazite kojim slučajem tuda, mogli biste pomoći i povećati mogućnost da se pronađu nestali. Vremena imaju sve manje”, navodi u svojoj obavi Latocha i zahvaljuje svima koji pomažu na bilo koji način, prenosi RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...