Ima 12 nekretnina, tvrdio da se migranti sami ozljeđuju; Tko je policajac koji je kroz Briševo jurio triput više od dopuštenog?

Presretač je u mjestu Briševo kod Zadra snimio i zaustavio zamjenika glavnoga ravnatelja policije Josipa Ćelića koji je vozio triput više od dopuštenog.

Prema informacijama RTL-a, koji je objavio i snimku iz policijskog presretača, Ćelić ne samo da nije platio kaznu nego je na njegov izričit zahtjev slučaj uklonjen iz policijske evidencije. Navodno je cijeli slučaj prijavljen nakon današnjeg upita policiji, iako je zamjenik ravnatelja policije u teškom prekršaju uhvaćen još u ožujku.

Tko je Josip Ćelić?

Ćeliću u službenoj biografiji piše kako je bivši specijalac, višestruki odlikovani zapovjednik,  koji je završio Prometni fakultet i Visoku policijsku školu te je vodio i prometnu jedinicu Kobre, da bi u rujnu 2017. godine bio imenovan šefom karlovačkog MUP-a. U kolovozu prošle godine imenovan je zamjenikom ravnatelja MUP-a, prenosi Index.

Stranice crne kronike pamte ga kao svjedoka na suđenju u Haagu u slučaju najpoznatijih i najsramotnijih ratnih zločina koje su koncem kolovoza 1995., nakon Oluje, počinile hrvatske snage, onog u Gruborima.

“Ja smatram da nemam mrlju u karijeri. Moje zapovijedi su u slučaju Grubora bile jasne i nedvojbene. Kad rukovodite većim brojem ljudi, ne možete spriječiti nešto na što ne možete trenutačno i direktno utjecati”, rekao je Ćelić svojevremeno odgovarajući na pitanje jesu li Grubori mrlja u njegovoj karijeri.

Ima 12 nekretnina, branili su ga tezom o bogatim roditeljima

No Ćelić je poznat i kao prijatelj Tomislava Karamarka i Josipa Klemma, a šira javnost mogla ga je upoznati kroz aferu oko kupovine luksuzne vile na šest etaža u Lokvi Rogoznici kod Omiša. Još i prije toga novinari su nabrojali da Čelić, u ovoj ili onoj formi (njegovo vlasništvo, ženino, itd.), posjeduje i penthouse u elitnoj zagrebačkoj četvrti, dvokatnicu u karlovačkom naselju Švarča, još dva stana u Zagrebu, jedan u Sesvetama te kuću na Viru. Prema napisima medija od prije tri godine, imao je 12 nekretnina, a bližnji su ga branili tvrdnjom da ima imućne roditelje.

Vilu bez znanja vlasnika kupio za sitniš

No vratimo se slučaj vile. Naime, zbog kupovine vile vodi se postupak na splitskom Županijskom sudu gdje je u kolovozu prošle godine potvrđena optužnica protiv Borisa Kale koji se tereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i štetu od 500 tisuća eura nanesenu poduzeću Flavi Linei i austrijskom poduzetnika Josefu Sternu.

U optužnici stoji da je Kale ovlastio Ćelića na uknjižbu vlasništva nad vilom, i to bez plaćanja osiguranja. Kuća, koju je austrijski poduzetnik Stern prvo kupio za 800 tisuća eura, prodana je pod porezni dug Flava Linee od 1,2 milijuna kuna, a kupac Ćelić trebao je podmiriti taj porezni dug. Na kraju je ispalo da je vila, bez znanja vlasnika, prodana za “sitniš” od 200.000 eura, i to upravo Ćeliću.

Tvrdio da se migranti sami ozljeđuju

Podsjetimo i kako je Josip Ćelić na konferenciji za novinare odbio optužbe dijela migranata da su od hrvatske policije tretirani nehumano tvrdeći da se migranti – sami ozljeđuju.

Naši policajci pomažu djeci i odraslima u lošem zdravstvenom stanju, daju im vodu, hranu, liječničku pomoć, apsolutno je netočno da ima brutalnosti jer bi svaki policajac koji bi to radio bio podvrgnut disciplinskom postupku i kaznenoj odgovornosti. U slučaju obrane postupaju po zakonu, koriste zakonita sredstva prisile, a stradavanje migranata nisu uzrokovali policajci”, rekao je Ćelić i podsjetio na “nedvojbena samoozljeđivanja migranata, smrtno stradavanje zbog odrona kamenja i utapljanja u rijekama”.

Ćelić se u posljednje vrijeme našao i na meti radikalne desnice koja mu je zamjerila izjave koje je dao kada je najavio skori završetak istrage protiv Nikole Kajkića koji je udaljen iz službe zbog sumnje u lažiranja istrage i krivotvorenje dokumenata o ratnim zločinima u Vukovaru. Ćelić je rekao da je “utvrđena Kajkićeva disciplinska i kaznena odgovornost”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...