Iskusni kriminalist o skandalu u policiji: “Prava istina se prikriva”

Željko Cvrtila, bivši načelnik kriminalističke policije, za Index je komentirao jučerašnje “smjene” u policiji i naveo kako ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prikriva istinu.

Naime, dvojica visokih policijskih dužnosnika, Josip Ćelić, zamjenik ravnatelja policije, i Darko Car, načelnik PU krapinsko-zagorske, jučer su premješteni na druge funkcije nakon što je otkriveno da su obojica prebrzo vozila na području Zadarske županije, a da za to nisu prijavljeni sve dok se mediji nisu počeli raspitivati o tome. Ministar je prihvatio njihove “ostavke” i – prebacio ih na drugo radno mjesto. Ćelić će od sada plaću primati u Upravi za granicu koja također djeluje pri policiji, a za Cara još nije poznato gdje će raditi.

Cvrtila navodi kako je sad u policiji još dobra situacija u odnosu na onu prije 2005. godine. Kaže kako do tada nitko nije smio napisati prekršaj visokom policijskom dužnosniku.

“Ispada da će odgovornost snositi samo policajci koji su presreli Ćelića i Cara”

“Situacija se popravila, no ovo što se sad događa u slučaju Ćelića i Cara je prikrivanje stvarne istine jer nema unutarnje kontrole u MUP-u, niti civilnog nadzora nad radom policije. Ćelić je samo podnio ostavku, a nije se dokazalo da je utjecao na policiju. Sad na kraju ispada da će odgovornost snositi samo policajci koji su utvrdili prekršaj kod Ćelića i Cara. Bila je izjava od strane MUP-a kako je istraga pokazala da dva policajca nisu poduzela potrebne radnje u ovom slučaju i na kraju će samo oni odgovarati, a Dražina pod kojim je PU zadarska, njega nitko ništa nije pitao. Tako da nemamo pravu istinu”, smatra Cvrtila.

“Unutarnja kontrola je trebala napraviti svoj posao”

Ističe kako je policija trebala sve istražiti, a da je priča s ostavkama samo preventivno djelovanje.

“U izvješću policije ima puno više od onog što je policija navela u priopćenju. Unutarnja kontrola je trebala napraviti svoj posao pa da se onda prekršitelji šalju na disciplinski sud, pa da im se onda odrede kazne koje su ili novčane, tako da im se oduzima od plaće, ili da ih se degradira, a najstroža sankcija je otkaz”, kazao je Cvrtila za Index.

Podsjetimo, Josip Ćelić, dojučerašnji zamjenik ravnatelja policije, u ožujku je na cesti pokraj Briševa vozio, kako je objavljeno, brže od 160 kilometara na sat. Na tom je mjestu dozvoljeno 50 km/h; snimio ga je i zaustavio presretač, ali prekršaj i snimka navodno nisu zavedeni u policijskom sustavu. Ćelić nije prijavljen sve dok RTL nije dobio snimku i objavio priču.

MUP je jučer objavio priopćenje u kojem su naveli da je tijekom izvanrednog nadzora utvrđen još jedan slučaj nepoduzimanja daljnjih radnji procesuiranja prometnog prekršaja policijskog rukovoditelja.

MUP: Policajci sastavili pismena, a procesuiranje pokrenuli nakon medijskih objava

“Naime, 9. ožujka 2019. godine utvrđen je prekršaj prekoračenja brzine kretanja vozilom na DC-306 u mjestu Sabunike, za osobno vozilo u privatnom vlasništvu, kojim je upravljao načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske. On se spomenutom cestom, izvan naselja, kretao brzinom od 122,5 km/h, koja je, nakon umanjenja za 10% sigurnosne razlike, bila 50,3 km/h veća od dopuštene. O navedenom prekršaju policijski su službenici pismena sastavili naknadno, a procesuiranje su pokrenuli također nakon ranije navedenih medijskih objava.

Iz provedenog izvanrednog nadzora proizlazi sumnja da su petorica policijskih službenika Policijske uprave zadarske, i to dvojica policijskih službenika koji su postupali, sadašnji i tadašnji načelnik Postaje prometne policije Zadar, možebitno počinili tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavka 1. točke 1. Zakona o policiji opisanu kao neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obveza, a za petog policijskog službenika proizlazi sumnja da je počinio tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavku 1. točke 9. Zakona o policiji opisanu kao neovlašteno ili nenamjensko korištenje sredstava Ministarstva. Načelnik Policijske uprave zadarske zaprimio je Izvješće o izvanrednom nadzoru te će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti”, stoji u jučerašnjem priopćenju MUP-a, donosi Index.

Ministar: Poslali smo jasnu poruku

Ministar Davor Božinović jučer je izjavio kako je zgrožen Ćelićevim ponašanjem.

“Poslali smo jasnu poruku da ćemo uvijek stati iza policijskih službenika, ali isto tako da ćemo, kad se napravi greška, reagirati onako kako nalažu propisi. Ovdje su utvrđeni prekršaji koji se ne mogu tolerirati. Zbog toga su posljedice jasne i nastupile su bez odlaganja. To je način na koji vodimo sustav koji brzo reagira. Znajući za takvu politiku, Ćelić i Car podnijeli su zahtjeve za razrješenjem dužnosti'”, rekao je Božinović.

A to Božinovićeva jasna poruka i netoleriranje, ponovimo još jednom, znače premještaj na novo radno mjesto. Osim na Ćelića, Božinović ovdje misli i na načelnika PU krapinsko-zagorske Darka Cara. On je, baš poput Ćelića, divljao automobilom i jučer podnio ostavku nakon koje je premješten na drugo radno mjesto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...