Jure Zubčić: “Svjedoci smo nasilnika koji su zaštićeni jer su povezani s ljudima na pozicijama moći”

Tema emisije “Gradsko zvono” novinarke Željke Čačko je puštanje na slobodu sedmorice mladića osumnjičenih za silovanje 15-godišnjakinje.

Jure Zubčić, vijećnik SDP-a, komentira jesu li se hrvatsko pravosuđe i nadležne institucije pretvorile u sudionike grupnog silovanja.

– Ono što je definitivno problem je da ponovno prolazimo situaciju da žrtva postaje ponovno žrtva, ali ne nasilnika, već institucija. Naše institucije, poglavito u Zadru, redovito propuštaju adekvatno zaštititi žrtve nasilja. To je moj zaključak.

Je li Zadar postao grad koji mrzi žene?

– To je specifična situacija u cijeloj Hrvatskoj, negdje više, negdje manje, ali načelno se provlači ista priča. Uzgajamo taj patrijarhalni način odgoja i sustava vrijednosti koji ženu stavlja u podređeni položaj u kojem je ona objekt u odnosu na muškarca. Ona je nečija majka, kći, sestra, supruga, a ne osoba sama za sebe i to je jedan veliki problem. Ono što je specifično u Zadru to je odgovor institucija koji redovito bude mlak, nedovoljan da pokaže jasan stav prema nasilju prema ženama.

Zupčić smatra kako je nasilje u zadarskom društvu odobreno od samog političkog vrha.

– To je ono što sam opetovano na sjednicama Gradskog vijeća govorio, ljudi s pozicije moći štite nasilnike. Kad imate presude za obiteljsko nasilje koje je u Hrvatskoj još uvijek prekršajno, a ne kazneno djelo, vi odobravate jer imate situacije ne samo u Zadru nego i u Hrvatskoj župan pretuče ženu, ne smiju se političke ni moralne sankcije snositi, time se šalje poruka, da se nasilje opravdava, interesno ste vezani s institucijama koje će vas obavezno štititi, i to je jedna strašna poruka koja se šalje. To se događa i u Zadru, svjedoci smo raznih nasilnika, koji su zaštićeniji od drugih nasilnika koji nisu uvezani sa ljudima koji su na pozicijama moći. To je problem u Zadru, što se s pozicije moći dijelima šalje poruka da je nasilje prihvatljivo.

Emisiju poslušajte ovdje.

  

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...