Kolinda u Biogradu: “Kazne za silovanje su niske, moramo se nad time zamisliti”

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u četvrtak da su kazne za zlodjela poput grupnog silovanja maloljetnice u Zadru još uvijek prilično niske.

“Nažalost, kazne za takva zlodjela još uvijek su prilično niske, i moramo se zamisliti nad kažnjavanjem, upravo kad je riječ o krvnom deliktu, da to bude u malo većem srazmjeru sa divljaštvom koje je počinjeno u takvom krivičnom djelu”, poručila je predsjednica koja je sudjelovala na otvaranju nautičkog sajma u Biogradu.

Dodala je kako ne može ulaziti u detalje slučaja jer nema više informacija. “Međutim, jesam zgrožena takvim jednim činom, i u takvoj poziciji svatko se postavlja u poziciju majke, kako bismo reagirali da se to dogodi našem djetetu”, naglasila je Grabar-Kitarović.

Rekla je da kao predsjednica ne može izravno utjecati na pravosuđe, ali to mogu učiniti građani.

“Uvijek mogu razviti priču, i da društvo izvrši pritisak, ne samo na pravosudni sustav, već i na Ministarstvo pravosuđa, da se kazne pooštre. Kao predsjednica se ne smijem miješati u konkretne slučajeve, ali mislim da imam moralnu i etičku obvezu izraziti ne samo svoje mišljenje, već i mišljenje većine hrvatskih državljana da doista te kazne treba povećati kako bi bile i prevencija da se takvi slučajevi ne događaju”, kaže Grabar-Kitarović.

Predsjednica je prethodno u Vukovaru izjavila, kritizirajući sporost u procesuiranja ratnih zločina da bi pravosuđe prije svega trebalo slušati narod. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nije se složio s tom njenom izjavom te je poručio da pravosuđe mora suditi u okviru Ustava, zakona i drugih propisa.

Predsjednica je u Biogradu objasnila da je pritom mislila na Ustav.

“Mislim pod time da članak jedan Ustava kaže da u Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, a drugo da je zakonski regulirano da bilo tko iz naroda može podnijeti prijavu, i da je Državno odvjetništvo dužno postupati i voditi postupak sukladno prijavi”, rekla je Grabar-Kitarović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...