Kupujete nešto preko interneta? Pazite da vam carinici ne pokucaju na vrata

Pred nama je ‘najluđe’ vrijeme u godini, u kojem se zahukta internetska trgovina. Privučeni akcijama i popustima, ljudi kupuju sve od igle do lokomotive, često ne vodeći računa o tome od koga naručuju robu. Tako će neki umjesto superkul tenisica ili brendirane torbice dobiti pisamce Carinske uprave s porukom da im je roba zaplijenjena. Postavlja se pitanje znači li to i da će platiti kaznu?

Kazne za povredu prava intelektualnog vlasništva propisane su Zakonom o žigu i kreću se od 2000 do čak 100.000 kuna, ovisno o tome radi li se o fizičkoj osobi, obrtniku ili tvrtki.

Iz Carinske uprave su na upit tportala istaknuli kako su vrlo često, posebno prilikom onlinekupnje, stranke iznenađene kada dobiju obavijest o oduzimanju naručene robe jer se smatra da je krivotvorena.

‘Zbog toga treba upozoriti kupce da prilikom online kupnje vode računa o tome oglašava li se na web stranici veliki popust (što već može ukazati na činjenicu da se radi o krivotvorenoj robi). Nadalje, potrebno je na web stranicama samog nositelja prava na određeni brend provjeriti daje li taj brend mogućnost kupnje online za svoje proizvode na teritoriju Hrvatske’, upozorili su iz Carine.

Srećom, dobra je vijest ta da carinici u pravilu zbog kupnje ‘lažnjaka’ zasad ne kažnjavaju krajnjeg kupca ako se radi o kupnji za osobne potrebe.

‘U slučaju naručivanja robe online, odnosno ako je takva pošiljka zaustavljena na pošti, kupac jedino nije dobio naručenu robu ako se utvrdilo da se radi o krivotvorini. U slučaju da se kupac usprotivi uništenju takve robe, nositelj prava ima mogućnost pokretanja sudskog spora s ciljem dokazivanja da se radi o krivotvorini i ako se u tom postupku dokaže da je roba krivotvorena, nositelj prava može zahtijevati od kupca da snosi troškove sudskog postupka i troškove uništenja takve robe’, pojasnili su iz Carine.

Inače, prošle godine je pri uvozu robe Carina pokrenula 571 postupak zbog pošiljaka za koje se sumnjalo da su krivotvorene. Roba je uništena u 566 postupaka, a u pet postupaka čeka se sudska odluka. Najviše je zaustavljeno robe iz kategorije igračaka, igara i sportske opreme (50,69 posto), odjeće (22,55 posto) i obuće (12,65 posto).

Ukupno je lani uništeno 40.265 komada krivotvorenih proizvoda, ukupne procijenjene maloprodajne vrijednosti oko 246.500 eura.

Carina posebno vodi krivotvorenu robu koju je pronašla unutar granica Lijepe Naše. Lani je u toj kategoriji zaplijenila gotovo 28.000 vrsta proizvoda ukupne vrijednosti oko 410.800 eura, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...