Marko Vučetić: “Grad Zadar dijeli sudbinu hrvatskog društva, a to je društvo u pokušaju ili propalo društvo”

Tema emisije “Gradsko zvono” novinarke Željke Čačko je puštanje na slobodu sedmorice mladića osumnjičenih za silovanje 15-godišnjakinje.

Doktor filozofije Marko Vučetić također se osvrnuo na ovu užasnu priču.

– Grad po definiciji grada ne može mrziti žene, a tamo gdje se događa mržnja prema ženama i nasilje nestaje grad. Zadar promatram kao mjesto koje je propustilo priliku biti gradom, upravo zbog toga što se u njemu odvija nasilje nad ženama, a u ovom konkretnom slučaju o kojem govorim, riječ je o nasilju nad djevojčicom i to ne smijemo zaboraviti, to je još bestijalniji oblik nasilja nego onaj na koji smo dosad navikli.

Objašnjava u čemu leži uporište nasilja nad ženama u našoj okolini.

– Kada se radi o toleranciji, tolerancija je prvi oblik uspostavljanja suživota, mi još nismo došli do tolerancije. Tolerancija znači da mi imamo problem s nekim ali taj problem ne riješavamo na nasilan način. Tamo gdje postoji nasilje, a u gradu Zadru i hrvatskom društvu evidentno postoji, nema tolerancije, a kad nije uspostavljena tolerancija, nije moguće očekivati ni sljedeći korak a to je suživot i uvažavanje. Grad Zadar dijeli sudbinu hrvatskog društva a to je društvo u pokušaju ili propalo društvo i promašeno društvo.

Vučetić se osvrće i na pravosudni sistem koji je, iako su grupno silovali u ucjenjivali, osumnjičene pustio na slobodu.

– Pravosuđe je opet reagiralo na način nedostatka pravosuđa. Ako promatramo na koji način suci brane vlastitu čast i vlastiti položaj od suca koji bježi pred presretačima, od suca koji traži zaštitu zbot toga što je javnost negodovala zbog njegovog postupka, a da tu istu zaštitu pravnu ne pružaju građanima, onda je očito da se radi o jednoj potpunoj pravosudnoj perverziji.

Emisiju poslušajte ovdje.

&nbsp

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...