Marko Vučetić: “Zadar se počinje promatrati kao grad nasilja i grad koji u turističkoj ponudi nudi nasilje”

Ovoga vikenda u zadarskom noćnom klubu pretučena su dvojica gej crnaca. Obojica su pripadnici američke vojske koji su u Zadar došli na odmor, a u noćnom klubu napala ih je skupina mladića. Odbijanje iznajmljivanja apartmana gej paru, slučaj Daruvarac, silovanje maloljetnice, brutalni napad na mladiće koji su plesali, slučajevi su koji su stvorili negativnu sliku o Zadru koji je po posjećenosti jedna od top destinacija u Hrvatskoj.

U emisiji “Gradsko zvono” novinarka Željka Čačko priča je li Zadar postao grad nasilja i hoće li se to reflektirati na turizam.

Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, tvrdi kako slika koja je odaslana u javnost nije slika Zadra kao grada i turističke destinacije.

– Osuđujemo svaki oblik nasilja pogotovo onaj kad je riječ o diskriminatornom nasilju, ipak vjerujem da to nije slika Zadra i naših destinacija koja svake godine ugosti više od pola miijuna gostiju. Da li će ovaj slučaj imati neželjene posljedice, ovisi o opsegu i dosegu tih informacija u širu javnost, trebamo pustiti institucije da rade svoj posao i da se utvrde sve okolnosti ovog slučaja, i da se naravno, poduzmu one mjere koje bi se trebale poduzeti. Svakom građaninu nije drago kad se nešto ovakvo desi, s obzirom na toliku količinu posjetitelja koji posjećuju ovaj grad, mislim da iz toga ne smijemo raditi takvu sliku.

Da li preko društvenih kanala informirate potencijalne goste o situaciji u Zadru u vidu sigurnosti boravka u njemu?

– Sigurni su, svake godine prije sezone kada očekujemo veliki pritisak stranih gostiju poduzimaju se određene mjere edukacije i komunikacije s javnosti i s turističkim sektorom od strane MUP-a u suradnji sa turističkim zajednicama gdje se ide u pojašnjenje rizičnih situacija poput krađe i sličnih stvari.

Doktor filozofije sa zadarskog Sveučilišta, Marko Vučetić, nasuprot nekim sugovornicima tvrdi kako zbog lanca nasilja već možemo govoriti o društvenoj patologiji u Zadru.

– Radi se o patologiji u smislu da Zadar postaje grad koji ne zna adekvatno odgovoriti na slučajeve nasilja. Problematično je kad se samo nasilje događa, ali je problematičnije kad gradske strukture, institucije i čitavo jedno društvo nije u stanju adekvatno odgovoriti na nasilje, a adekvatan odgovor na nasilje je da kompletno društvo stane uz žrtvu i da razbije mehanizme komuniciranja nenasilnog grada. Budući da Zadar to nije u stanju to napraviti, onda se radi o patologiji koja je premrežila one koji bi trebali javno komunicirati kakav Zadar grad jest,a to su isključivo gradske strukture.

Kad kažete da se vlast ne suočava s nasiljem na adekvatan način, na što konkretno mislite?

– Nije u stanju napraviti prvenstveno jer se radi o komunikacijskoj nemoći gradskih struktura, radi se o nedovoljnoj educiranosti o potrebi da se razvijaju nenasilne politike i da se adekvatno odgovori na nasilje. Ta društvena i politička patologija nasilje još uvijek promatra na onoj religijskoj razini, gotovo razini grijeha u kojoj je nasilje kad se dogodi, potrebno ga je potisnuti u samo dno ljudske duše i prepustiti ga tajni. Ta patologija krivog poimanja čovjeka i politike nije u stanju razobličiti nasilje. Nasilje se ne može spriječiti, ne možemo u potpunosti napraviti društvo koje je nenasilno ali se mogu razvijati adekvatni odgovori na nasilje, a adekvatan odgovor na nasilje je spriječavanje nasilja, da se javno komunicira što to je i da javnost staje uz žrtvu jer ako šutimo onda stajemo uz nasilnike.

Kako će se ova situacija odraziti na život grada i na sam turizam od kojeg u većini živimo?

– Taj val nasilja je svakako doveo do toga da se Zadar počinje promatrati kao grad nasilja i grad koji u turističkoj ponudi nudi nasilje, to je pogrešno poimanje, i gradske strukture, Turistička zajednica, treba razbiti ovakvu stigmu Zadra kao destinacije nasilja. Može negativno utjecati na percepciju Zadra i turističku ponudu grada Zadra ali što je još opasnije, negativno utječe na sam dinamizam gradsko života i života građana, nemojmo smetnuti s uma da je i na ovom prosvjedu koji se odvio u subotu od svih gradova, da su se u Zadru odazvali građani u najmanjem broju, tako da nije problem samo u turističkoj ponudi nego je problem i u dinamizmu gradskog stanovništva i njihovom životu i nemogućnosti da se suoči s nasiljem na adekvatan način i da živi javno nenasilje. S jedne strane imamo turističku ponudu koja nam dolazi kao moguća stigma ali imamo i svakidašnji život kao duboku šutnju i to je meni problematično.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...