Meat Me; Prodano skoro 500 porcija jela od janjetine, u tradicionalnoj spizi i vrhunskom grillu uživali i Zadrani i brojni turisti

Prvi dan Festivala mesa Zadar 2019. “Meat Me” pokazao da je manifestacija na Staroj pijaci čisti pogodak – prodano skoro 500 porcija jela od janjetine, u tradicionalnoj spizi i vrhunskom grillu uživali i Zadrani i brojni turisti.

Već prvo jutro Festivala mesa Zadar 2019.g “Meat Me”, u četvrtak, pokazalo je da je ova gastronomsko-zabavna i turistička manifestacija, koja će se još dva dana održavati na Tržnici na Poluotoku, točnije u prostoru Stare pijace, pravi pogodak. Manifestacija je uspjela u svim svojim dimenzijama: po broju posjetitelja, i Zadrana koji su se na pijaci našli namjerno ili slučajno, ali i brojnih turista koju su bili oduševljeni program Festivala, zatim u kvaliteti i okusima tradicionalnih jela “sa žlicom” spravljenih isključivo od mesa ravnokotarske i bukovačke janjetine, sjajnom atmosferom ispod velikog šatora, središnjem mjestu svih zbivanja, čemu je pridonijelo i lijep, pravi proljetni dan kakav se u već poodmaklu jesen može doživjeti samo u Dalmaciji, a pogotovo
u Zadru.
Glavne zvijezde prvog dana su bili, naravno, kuhari poluotočkih restorana koji su u prvom dijelu jutra oduševili svojim tradicionalnim jelima: “Il Padrino” s bogatim janjećim gulašem s bižima kakav se inače u originalu pripravlja u Iškom lopižu, “Foša” s janjećim tripicama obogaćenima pjenastim krumpirom, “Hedonist” s vrhunskom Veneciano jetricom, te Trattoria “Mediterraneo” sa
svojom senzacionalnom janjetinom “na zimski”, zapravo janjećim gulašom ali bez biža ili boba umjesto kojih je diskretno umiješan koromač.
Da su jela bila vrhunska, a u prvom dijelu dana je pripremljeno ukupno oko 250 porcija, potvrdio nam je i poznati Zadranin, košarkaški trener i pedagog Umberto Piasevoli koji je kazao:
“Meat Me” je sto posto pogodak, organizacija i jela su izvrsna, ali sam ipak malo ljut – ostao sam bez tripica, ali to samo znači da su bile izvrsne, a da sam ja kasno došao.

Poznata RTL-ova novinarka Nikolina Radić vrhunski je odradila moderatorski posao, animirala je i izazivala brojne posjetitelje na razgovor pa je tako jedna starija Zadranka “u zanosu borbe” vrlo jasno objasnila s da su “tripice – tripice”, a ovo što jedemo, po zadarski, dropčići. Što, naravno, brojne gurmane nije smelo u guštanju.

Pravi show koji je zainteresirao sve pridošle priredio je mesar iz mesnice “Poličanka” Ivan Zdrilić koji je demonstrirao precizno tranširanje janjca, nabavljenog negdje u Ravnim kotarima. Tako precizno izrezano meso završilo je u drugom dijelu dana na gradelama “najboljeg roštilja na svijetu” – roštilja “Big Green Egg”, a koliko je meso koje je pekao chef Klaudio Mrkić te služio s
restanim krumpirom bilo je toliko primamljivo da su se stvorili redovi s obje strane “velikog zelenog jaja”.

U stanci između prvog dijela s tradicionalnim jelima i velikog roštilja učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škola predvođeni prof. Katarinom Čučić služili su posjetitelje koktelom “Blue Lagoon” spravljenim od “Maraskinih” pića. Učenici te škole Poljoprivredne škole “Stanko Ožanić” odradili su i inače lavovski dio posla u cijeloj manifestaciji kao poslužitelji i pomagači kuharima.
Osim u izvrsnim jelima posjetitelji su uživali u sirevima Sirane “Gligora” i Paške sirane, vinima vinarija Glavić, Degarra i Fiolić iz Udruge vinara Zadarske županije, rijetkim, ali izuzetnim napitcima od limunske trave PG-a Anđela, pivima Varoške pivovare i pivovare “Brlog”, moglo se kušati i kupiti pršut i druge proizvode mesnice Biloglav, ali i sve proizvode Solane Nin,
cijenjenu cvjetnu sol i sol začinjenu različitim drugim biljem, paprom i
aromama.
Pozadinske najveće zvijezde, donatori glavnih namirnice, mesa, prvog i ostala dva festivalska dana su bili gotovo skriveni – zadarski mesari Ikić, Biloglav, Lukin Paleka, Gobin te “Poličanka” i “Metro”. Oni su chefovima osigurali najbolje namirnice za vrhunska jela. Paška grupa saksofonista “Infishando” je sa svojim jazz, evergreen i revival repertoarom bila izvrsna glazbena kulisa cijelog eventa.
Glavni organizatori “Meat me” su Turistička zajednica grada Zadra i “Tržnica Zadar”, a njihovi direktori, Mario Paleka i Tomislav Letinić bili su prezadovoljni što je već prvo festivalsko jutro, makar je “Meat Me” tek pilot projekt, doživio gotovo isključivo pozitivne komentare svih koji su se u četvrtak našli na Pijaci.
Sad pišemo samo propuste koje vidimo, ono što je dobro ćemo zadržati, pa idemo dalje sutra, i, vjerujem, dogodine. Najsretniji sam zbog ove odlične atmosfere koja je stvorena već prvog jutra, ali i time što smo pronašli jednostavan način da promoviramo dio naše bogate gastronomske tradicije koja je značajna komponenta turističke ponude Zadra i njegovog kraja– rekao je direktor TZ Zadar Mario Paleka.
Festival “Meat Me” se nastavlja sutra, u petak, udarnog dana manifestacije. U jutarnjem dijelu programa tema će biti domaći pulastar te perad. U prvom dijelu jutra majstori kuhinje iz restorana “Dva ribara”, “Zadar”, “Malo misto”, “Skoblar” i “Četiri kantuna” te poznati zadarski chef Tomislav Karamarko pripremat će tingule od palestra, a kasnije će Karamarko grilati glazirana pileća prsa. U glazbenom dijelu programa nastupa grupa “Oridano Gypsy Jazz”. Navečer od 20 sati je urbana roštiljada na Staroj pijaci. Na gradelama će raditi ekipa iz Udruge mladih Puntamike koja je honorar koji je predviđen za taj nemali posao odlučila prepustiti u humanitarne svrhe – Odjelu pedijatrije zadarske Opće bolnice za što ide i sav prihod od prodaje jela na Festivalu mesa Zadar 2019. “Meat Me”. Da prva velika večernja fešta na Pijaci bude vrhunska pobrinut će se i sjajni zabavljači – grupa “Bang Bang”.

Svi ste pozvani, dobro došli i dobar vam tek!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...