Meteorolozi upozoravaju; Padat će povijesni rekordi, a onda stiže promjena

Ljeto usred listopada – tim bi se riječima moglo opisati vrijeme koje nas prati posljednjih dana. A prema prognozama hrvatskih meteorologa, ne samo da će se iznadprosječno toplo vrijeme nastaviti, već se očekuje i rušenje povijesnih rekorda.

“Sigurno je da će razdoblje od 12. do 26. listopada, u dijelu Hrvatske i dulje – biti među najtoplijima u povijesti mjerenja u ovom dijelu jeseni. Ponegdje vrlo vjerojatno čak i najtoplije”, najavljuje Zoran Vakula u prognozi za HRT.

“Prognoze za nastavak ovoga tjedna upućuju na novi rekord, i po dugotrajnosti toplog razdoblja, i po intenzitetu iznadprosječno visoke temperature.

A neki dnevni rekordi su već pali – ove smo godine imali najtopliji 20. i 21. listopadski dan na Griču, a i još kojegdje u Hrvatskoj. Zanimljivo je spomenuti i kako je tako toplo – i još tako kasno u godini – bilo samo nekoliko puta u povijesti – na Griču je najtoplije poslije 20. 10. u godini bilo 27,6 °C 23. 10. 1971., te 25,5 °C 26. 10. 1999., a najkasnije i toplije – 25,0 °C 16. 11. 1963”, dodaje Vakula.

Danas sunčano i toplo

Danas će u istočnoj Hrvatskoj biti sunčano. Vjetar slab. Najniža temperatura od 7 do 10 °C, a najviša oko 25 °C.

Pretežno sunčano, ujutro ponegdje s maglom bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Vjetar će sasvim oslabjeti i jutro će biti svježije nego u ponedjeljak, s najnižom temperaturom zraka od 8 do 10 °C.

Za razliku od ponedjeljka, na sjevernom Jadranu i u gorju u utorak će također prevladavati sunčano. Jutarnje magle će biti ne samo u Lici i drugdje, moguće mjestimice i na sjevernom Jadranu, uz niske oblake. Tiho ili vjetar uglavnom slab, a more mirno do malo valovito. Danju malo toplije nego u ponedjeljak, uz najvišu temperaturu zraka od 22 do 25 °C, a ujutro uz more 14 do 17 °C, u unutrašnjosti Istre oko 12 °C, u gorju 6 do 11 °C.

I u Dalmaciji pretežno sunčano, uz uglavnom slab vjetar s mora u poslijepodnevnim satima. A ujutro većinom u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice magla, dok su prema otvorenom moru mogući niski oblaci. Najviša temperatura od 23 do 27 °C.

Podjednako relativno toplo i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će utorak većinom biti sunčan uz slab sjeverozapadnjak. Prema otvorenom moru ponegdje niski oblaci, a ujutro mjestimice sumaglica, uz mogućnost i magle. Najniža temperatura od 12 °C u zaobalju do 17 °C na obali i otocima.

I u nastavku tjedna stabilno i relativno toplo

Na smanjenu vidljivost zbog magle, na kopnu će se još češće upozoravati u srijedu i četvrtak, kada magla može biti i dugotrajnija, a u petak će vjerojatno biti rjeđa i kratkotrajnija. Prevladavat će sunčano, osobito u poslijepodnevnim satima te i dalje iznadprosječno toplo, premda će zbog magle dnevna temperatura ponegdje biti niža nego početkom tjedna.

I na Jadranu je pojava magle i niskih oblaka najvjerojatnija u srijedu, kada će biti tiho – bez vjetra, a zatim manja jer će zapuhati umjereno jugo, u petak bura i sjeverozapadnjak. Sunčanih će sati biti najviše u petak, kada će prevladavati vedro. Temperatura zraka bez veće promjene, odnosno toplo vrijeme imat ćemo i u nastavku tjedna. A za razliku od proteklog vikenda, idući će na kopnu vjerojatno biti maglovitiji, a na Jadranu pak sunčaniji, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Do kada će trajati bablje ljeto?

Sudeći prema dugoročnim prognozama, iznadprosječno visoke temperature pratit će nas sve do kraja ovog tjedna. A onda stiže promjena vremena.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, u ponedjeljak nam stiže promjena vremena koja će, ponajprije na sjever zemlje, donijeti kišu i pad temperature. Na kopnu se tako u podne u ponedjeljak očekuju temperature između 10 i 15 Celzijevih stupnjeva, dok se na obali očekuju temperature između 14 stupnjeva na sjeveru i 20 stupnjeva na jugu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...