Ministarstvo pravosuđa o predmetu silovanja u okolici Zadra: ”U ovom trenutku ne možemo ocjenjivati zakonitost postupanja suca u predmetu”

Ministarstvo pravosuđa oglasilo se vezano uz postupanje Županijskog suda u Zadru koji je na slobodu pustio sedam mladića protiv kojih je policija podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da su da su od kolovoza prošle do srpnja ove godine više puta grupno silovali maloljetnicu iz njihova mjesta.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

“Vezano uz postupak koji se vodi na Županijskom sudu u Zadru u kojem je žrtva maloljetna osoba Ministarstvo pravosuđa snažno osuđuje svaki oblik nasilja, a osobito kaznena djela protiv spolne slobode počinjena nad maloljetnim osobama.

Ustrajni smo u borbi protiv svih oblika nasilja te slijedom toga izmjenama kaznenog zakonodavstva planiramo pooštriti kaznenu politiku i kazne za kaznena djela vezana uz nasilje općenito, posebno za nasilje u obitelji, nad ženama i djecom.

Kazneni postupak koji se vodi pred Županijskom sudu u Zadru je u tijeku te Ministarstvo pravosuđa kao tijelo izvršne vlasti, u ovom trenutku ne može ocjenjivati zakonitost postupanja suca u pojedinom sudskom predmetu, utjecati na donošenje odluke, ispravljati postupanje suca ili davati mišljenja o sudskim postupcima. No, vodeći računa o svojim ovlastima, Ministarstvo pravosuđa će s osobitom pozornošću pratiti daljnji tijek kaznenog postupka i odluka koje se donose.

Jedina instanca koja je trenutno ovlaštena procjenjivati zakonitost postupanja suca i donesenih odluka je sud u postupku po podnesenim pravnim lijekovima. Prema do sada dostupnim podacima, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je u konkretnom postupku zatražilo određivanje istražnog zatvora za okrivljenike, što je Županijski sud u Zadru odbio. Sada Županijsko državno odvjetništvo u Zadru ima mogućnosti uložiti žalbu na tu odluku Županijskog suda u Zadru, što i očekujemo da će učiniti”, stoji u odgovoru Ministarstva pravosuđa za N1N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...